Η αλβανική κυβέρνηση ενέκρινε τη διακοπή του Tik Tok για ένα χρόνο

Η αλβανική κυβέρνηση ενέκρινε τη διακοπή του Tik Tok για ένα χρόνο

Η αλβανική κυβέρνηση ενέκρινε στις 6 Μαρτίου την προσωρινή διακοπή της πλατφόρμας TikTok για ένα έτος σε όλη την επικράτεια της Αλβανίας. Η απόφαση, που επηρεάζει πάνω από 1,5 εκατομμύριο χρήστες, στοχεύει στην προστασία των παιδιών και των νέων από περιεχόμενο που μπορεί να ενθαρρύνει τη βία και τον εκφοβισμό. Το TikTok, μία από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες μεταξύ των νεαρών Αλβανών, διαθέτει σημαντική βάση χρηστών στη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία της Kepios, το 35% των χρηστών είναι ηλικίας 12-25 ετών, καθιστώντας αυτή την ηλικιακή ομάδα κυρίαρχη στη χρήση της εφαρμογής. Επιπλέον, το 52,7% του διαφημιστικού κοινού του TikTok στην Αλβανία είναι άνδρες, ενώ το 47,3% είναι γυναίκες.

Η απόφαση εγκρίθηκε έπειτα από πρόταση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα στα τέλη του προηγούμενου έτους και έπειτα από εκτεταμένες διαβουλεύσεις με γονείς, εκπαιδευτικούς και έναν διυπουργικό φορέα. Η υπουργός Παιδείας, Ογκέρτα Μαναστηρλίου, δήλωσε πως το προσωρινό κλείσιμο είναι απαραίτητο για να τεθούν όροι και προϋποθέσεις που θα διασφαλίσουν την ασφαλή πρόσβαση στην πλατφόρμα. «Η διακοπή είναι προσωρινή. Δίνουμε στον εαυτό μας μέχρι 12 μήνες για να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του TikTok, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η χρήση της πλατφόρμας δεν θα βλάπτει τα παιδιά και τους νέους», ανέφερε. Η Εθνική Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας θα υλοποιήσει την απόφαση μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

Σύμφωνα με την ίδια, η Κρατική Αστυνομία έχει εντοπίσει μεγάλο αριθμό βίντεο στο TikTok που προωθούν τη βία και τον εκφοβισμό. Στις διαβουλεύσεις συμμετείχαν περίπου 65.000 γονείς σε πάνω από 1.300 συναντήσεις, με την πλειοψηφία τους να υποστηρίζει το κλείσιμο ή τον περιορισμό της πλατφόρμας. Οι διαβουλεύσεις ξεκίνησαν μετά από μια τραγική υπόθεση στις 18 Νοεμβρίου 2024, όταν ο 9χρονος μαθητής Μάρτιν Τσάνι από το σχολείο «Φαν Νόλι» στα Τίρανα δολοφονήθηκε με μαχαίρι από συνομήλικό του. Αν και αργότερα διαπιστώθηκε ότι το περιστατικό δεν είχε άμεση σχέση με το TikTok, ανέδειξε τους πιθανούς κινδύνους των κοινωνικών δικτύων.

Το TikTok, που ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνών συζητήσεων για ζητήματα ασφαλείας των δεδομένων των χρηστών. Στις αρχές του έτους, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν την προσωρινή απαγόρευσή του, απαιτώντας διακοπή των δεσμών του με κινεζικούς εταίρους λόγω πιθανών απειλών για την εθνική ασφάλεια. Ειδικοί κυβερνοασφάλειας επισημαίνουν ότι το TikTok μπορεί να έχει πρόσβαση σε δεδομένα πέρα από όσα βλέπουν οι χρήστες στην πλατφόρμα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια