Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανοίγει υποκατάστημα στην Αλβανία

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανοίγει υποκατάστημα στην Αλβανία

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ), που αποτελεί όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές και δανειστές παγκοσμίως, πρόκειται να ανοίξει υποκατάστημα στην Αλβανία.

Η απόφαση της ΕΤΕ να επεκταθεί στην Αλβανία ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δυτικά Βαλκάνια. Παρόμοιες αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί για τη Βοσνία, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξης της Ε.Ε., η οποία πέρυσι ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 6 δισ. ευρώ για τη στήριξη της εναρμόνισης και της ενσωμάτωσης της περιοχής στην Ε.Ε.

Όπως εξήγησε ο τραπεζικός αναλυτής Αρτάν Γέργκι, η ΕΤΕ δεν στοχεύει απλώς στην τόνωση των τοπικών οικονομιών, αλλά κυρίως στην ενίσχυση της διασύνδεσης και της συνεργασίας μεταξύ των οικονομιών της περιοχής. Παράλληλα, θα διαχειρίζεται και θα ελέγχει την ορθή αξιοποίηση αυτών των κεφαλαίων μέσω της χρηματοδότησης μεγάλων έργων.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παρέχει δάνεια με ευνοϊκούς όρους για έργα που πληρούν τα κριτήριά της, με έμφαση στους τομείς των μεταφορών, της ύδρευσης και της ενέργειας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παρουσία ενός τέτοιου αξιόπιστου και σοβαρού τραπεζικού οργανισμού σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Αλβανία, αποτελεί σημαντικό σήμα για τους ξένους επενδυτές. «Η Αλβανία έχει αυξημένη ανάγκη και επιθυμία να προσελκύσει ξένους επενδυτές. Η παρουσία της ΕΤΕ θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη τους και θα διευκολύνει τη ροή κεφαλαίων προς τη χώρα», σημείωσε ο Γέργκι.

Παράλληλα, η πρωτοβουλία της αλβανικής κυβέρνησης για τη δημιουργία της Αλβανικής Τράπεζας Ανάπτυξης καταδεικνύει ότι η αγορά της χώρας αποκτά νέες προοπτικές.

Όπως εξήγησε ο Γέργκι, το τραπεζικό σύστημα εξελίσσεται από το παραδοσιακό εμπορικό μοντέλο προς τις αναπτυξιακές τράπεζες, οι οποίες δεν περιορίζονται απλώς στη χορήγηση δανείων, αλλά μπορούν να γίνουν συνεταίροι σε συγκεκριμένα έργα. Αυτός ο τύπος τραπεζικής μπορεί να καλύψει τις αυξανόμενες κεφαλαιακές ανάγκες της αλβανικής οικονομίας, που πλέον βρίσκεται σε νέα φάση ανάπτυξης.

Όσον αφορά την Αλβανική Τράπεζα Ανάπτυξης, οι ειδικοί προτείνουν ότι, μετά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, η κυβέρνηση – η οποία θα κατέχει το 51% των μετοχών – θα πρέπει σταδιακά να αποχωρήσει και να μεταβιβάσει το μερίδιό της σε ιδιωτικούς φορείς, ώστε να αποφευχθούν παρεμβάσεις πέρα από τον καθαρά επιχειρηματικό της ρόλο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια