Η χορήγηση δανείων στην οικονομία διατήρησε τον ταχύ ρυθμό ανάπτυξής της και τον Ιανουάριο, παρά τις προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Αλβανίας προς τις ιδιωτικές τράπεζες για μεγαλύτερη σύνεση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, το συνολικό υπόλοιπο των δανείων αυξήθηκε κατά 7 δισ. λεκ (περίπου 70 εκατ. ευρώ) σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο.
Σε ετήσια βάση, ο δανεισμός στην οικονομία κατέγραψε αύξηση 98,2 δισ. λεκ (σχεδόν 1 δισ. ευρώ), με το συνολικό ύψος των χορηγηθέντων δανείων να ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου, από 7 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Η άνοδος αυτή καταγράφηκε τόσο στον επιχειρηματικό τομέα όσο και στα νοικοκυριά. Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 600 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα 4,74 δισ. ευρώ, ενώ αυτά προς τα άτομα ενισχύθηκαν κατά 400 εκατ. ευρώ, αγγίζοντας τα 3,3 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά τη χρήση των κεφαλαίων, η αύξηση των δανείων οφείλεται κυρίως στη χρηματοδότηση αγορών ακινήτων και στον κατασκευαστικό τομέα, ο οποίος πλέον απορροφά σχεδόν το 50% του συνολικού δανεισμού στην οικονομία.
Η Τράπεζα της Αλβανίας εκφράζει ανησυχίες για τη ραγδαία ανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου και την παράλληλη εκτίναξη του δανεισμού. Από τον Σεπτέμβριο, έχει καλέσει επιχειρήσεις και καταναλωτές να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν βιαστικές αποφάσεις υπό την επήρεια υπερβολικής αισιοδοξίας.
Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, οι οικονομικοί κίνδυνοι παραμένουν παρόντες, κυρίως λόγω γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων, αλλά και εξαιτίας μιας υπεραισιόδοξης προσέγγισης από τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, που μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικές υπερβολές.
Οι περιοδικές έρευνες για την αγορά ακινήτων δείχνουν ότι οι τιμές των κατοικιών συνεχίζουν να αυξάνονται, ειδικά στα Τίρανα και στις παραθαλάσσιες περιοχές. Η ανοδική αυτή τάση, σε συνδυασμό με την εύκολη πρόσβαση σε δανειακή χρηματοδότηση, θεωρείται πλέον πιθανός κίνδυνος για τη σταθερότητα της οικονομίας.
Γι’ αυτόν τον λόγο, η Τράπεζα της Αλβανίας καλεί όλους τους οικονομικούς παράγοντες να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία για να βελτιώσουν τη διαχείριση των οικονομικών τους, να αυξήσουν την αποδοτικότητα των δραστηριοτήτων τους και να διατηρήσουν ισχυρά οικονομικά θεμέλια, αντί να επιβαρυνθούν με υπερβολικά χρέη.
Σχόλια