Στις 28 Φεβρουαρίου 2025, η Ελλάδα βίωσε μια από τις μεγαλύτερες πανελλαδικές κινητοποιήσεις στην ιστορία της, με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να κατακλύζουν τους δρόμους σε 195 πόλεις της χώρας και σε 55 πόλεις του εξωτερικού. Αφορμή αποτέλεσε η συμπλήρωση δύο ετών από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, όπου 57 άνθρωποι, κυρίως νέοι, έχασαν τη ζωή τους.
Η κινητοποίηση οργανώθηκε από τον Σύλλογο Συγγενών Θυμάτων «Τέμπη 2023», με κύρια αιτήματα την απόδοση δικαιοσύνης και την ανάληψη ευθυνών από τους υπεύθυνους. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πρωτοφανής, με πολίτες κάθε ηλικίας να ενώνουν τις φωνές τους σε μια κραυγή διαμαρτυρίας και απαίτησης για διαφάνεια και λογοδοσία.
Στην Αθήνα, η Πλατεία Συντάγματος γέμισε από νωρίς το πρωί, με τους διαδηλωτές να κρατούν πανό με συνθήματα όπως «Δικαιοσύνη για τα θύματα» και «Ποτέ ξανά». Η ατμόσφαιρα ήταν φορτισμένη, καθώς πολλοί από τους παρευρισκόμενους είχαν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα στο δυστύχημα. Συγκινητική ήταν η στιγμή που οι διαδηλωτές έγραψαν με κόκκινη μπογιά τα ονόματα των θυμάτων στο έδαφος της πλατείας, αποτίοντας φόρο τιμής στη μνήμη τους.
Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Άγαλμα Βενιζέλου, όπου χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την οργή και τη θλίψη τους. Μαθητές και φοιτητές ήταν στην πρώτη γραμμή, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Τα κέρδη τους, οι ζωές μας» και «Δεν ήταν ατύχημα, ήταν έγκλημα». Η συμμετοχή των νέων ήταν ιδιαίτερα έντονη, καθώς πολλοί από τους νεκρούς του δυστυχήματος ήταν συνομήλικοί τους.
Οι κινητοποιήσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στις μεγάλες πόλεις. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη, οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους, απαιτώντας δικαιοσύνη και ασφάλεια στις μεταφορές. Στο Αίγιο, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Αιγιαλείας συμμετείχε ενεργά στη συγκέντρωση, τονίζοντας την ανάγκη για διαφάνεια και απόδοση ευθυνών.
Ημέρα της κινητοποίησης, η χώρα παρέλυσε λόγω της 24ωρης γενικής απεργίας που προκήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Στην απεργία συμμετείχαν εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους, όπως οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι ναυτεργάτες, οι σιδηροδρομικοί, οι εκπαιδευτικοί και οι δικηγόροι. Οι μεταφορές σταμάτησαν, με τα μέσα μαζικής μεταφοράς να ακινητοποιούνται, ενώ τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις έκλεισαν σε ένδειξη συμπαράστασης. Ακόμη και θεατρικές και μουσικές σκηνές ανέστειλαν τις παραστάσεις τους, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων.
Η διεθνής κοινότητα των Ελλήνων δεν έμεινε αμέτοχη. Σε 55 πόλεις του εξωτερικού, από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Σίδνεϊ, οργανώθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, με τους απόδημους Έλληνες να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους και να απαιτούν δικαιοσύνη για τα θύματα των Τεμπών. Η παγκόσμια αυτή κινητοποίηση ανέδειξε το μέγεθος της τραγωδίας και την ανάγκη για διεθνή ευαισθητοποίηση.
Παρά την ειρηνική διάθεση της πλειοψηφίας των διαδηλωτών, σημειώθηκαν επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην πρωτεύουσα, ομάδα νεαρών επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και αύρων νερού. Στη Θεσσαλονίκη, παρόμοια επεισόδια έλαβαν χώρα, με συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Οι αρχές προχώρησαν σε δεκάδες προσαγωγές, ενώ υπήρξαν και τραυματισμοί.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, εξέφρασε τη θλίψη της για τα επεισόδια και τόνισε τη δέσμευσή της για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Σχόλια