Ο κεφαλαιοπιστωτικός τομέας αυξήθηκε περαιτέρω κατά το περασμένο έτος στην Αλβανία. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας, ο δείκτης επάρκειας κεφαλαίου στο τέλος του 2024 έφτασε το 19,82%, από 19,42% που ήταν στο τέλος του 2023.
Ο δείκτης επάρκειας κεφαλαίου μετρά την αξία του κανονιστικού κεφαλαίου του τραπεζικού τομέα σε σχέση με την αξία των ενεργητικών προσαρμοσμένων με τους αντίστοιχους συντελεστές κινδύνου.
Η αξία του κανονιστικού κεφαλαίου του τραπεζικού τομέα στο τέλος του 2024 ανήλθε σε 207,2 δισεκατομμύρια λέκ, σημειώνοντας αύξηση 10,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το κανονιστικό κεφάλαιο του αλβανικού τραπεζικού τομέα αποτελείται κυρίως από κεφάλαιο πρώτης κατηγορίας, που περιλαμβάνει τα πιο ποιοτικά κεφαλαιακά μέσα, όπως το καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο, τα πριμ μετοχών, τα αποθέματα και τα μη διανεμόμενα κέρδη.
Ο κύριος παράγοντας που επηρέασε την αύξηση του κανονιστικού κεφαλαίου του τομέα ήταν το υψηλό χρηματοοικονομικό αποτέλεσμα του 2024.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας, το καθαρό κέρδος του τραπεζικού τομέα το 2024 με τα τοπικά πρότυπα ανήλθε σε 37,4 δισεκατομμύρια λέκ, σημειώνοντας αύξηση 15% σε σχέση με το 2022.
Από την άλλη πλευρά, η αξία των ενεργητικών προσαρμοσμένων με τους συντελεστές κινδύνου στο τέλος του 2024 έφτασε τα 1045 δισεκατομμύρια λέκ, σημειώνοντας αύξηση 8,5% σε ετήσια βάση.
Η κύρια κατηγορία ενεργητικών κινδύνου στις ισολογισμούς των τραπεζών είναι τα δάνεια στον ιδιωτικό τομέα.
Η αύξηση των ενεργητικών κινδύνου κατά το περασμένο έτος οφείλεται κυρίως στην αύξηση της χρηματοδότησης της οικονομίας.
Ο δείκτης επάρκειας κεφαλαίου του τραπεζικού τομέα στην Αλβανία βρίσκεται κοντά στα ιστορικά υψηλότερα επίπεδα. Η αύξηση αυτού του δείκτη τα τελευταία χρόνια οφείλεται κυρίως στην ισχυρή αύξηση των ελάχιστων κανονιστικών απαιτήσεων από την Τράπεζα της Αλβανίας.
Οι απαιτήσεις για υψηλότερο κεφαλαιοποιημένο τραπεζικό τομέα είναι ευθυγραμμισμένες με τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις αντίστοιχες εποπτικές αρχές στην Ευρώπη μετά την χρηματοοικονομική κρίση και αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των εμπορικών τραπεζών απέναντι σε πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους.
Η ελάχιστη απαιτούμενη πρόβλεψη είναι 12%, ενώ για συγκεκριμένες τράπεζες η απαίτηση τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν ακόμα υψηλότερη. Με την εφαρμογή των μακροπροληπτικών προσθέτων κεφαλαίου, τα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα κεφαλαιοποίησης έχουν αυξηθεί ακόμα περισσότερο.
Με την προσθήκη του συντηρητικού κεφαλαίου 2,5%, ο συνολικός δείκτης επάρκειας κεφαλαίου φτάνει το 14,5%. Ενώ αν υπολογιστούν και οι αντι-κυκλικές προσθήκες που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα από την Τράπεζα της Αλβανίας, μέχρι το τέλος του 2025 ο ελάχιστος δείκτης επάρκειας κεφαλαίου για όλες τις τράπεζες θα φτάσει το 15%.
Εν τω μεταξύ, οι απαιτήσεις κεφαλαίου είναι ακόμα υψηλότερες για μια συγκεκριμένη ομάδα τραπεζών, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως συστημικά σημαντικές. Η Banka Kombëtare Tregtare (BKT), η Banka Credins, η Banka Raiffeisen και η Banka OTP Albania έχουν επιπλέον προσθήκες στον δείκτη επάρκειας κεφαλαίου, μεταξύ 0,5% και 1,5%.
Επιπλέον, οι συστημικά σημαντικές τράπεζες και η Intesa Sanpaolo Albania από την 1η Ιανουαρίου 2024 πρέπει να πληρούν και την πρώτη προσθήκη του απαιτούμενου δείκτη επάρκειας κεφαλαίου που σχετίζεται με την ελάχιστη απαίτηση για κανονιστικά κεφαλαιακά μέσα και αποδεκτές υποχρεώσεις (MREL).
Η αύξηση των απαιτήσεων για κεφάλαιο καθιστά τις τράπεζες πιο ασφαλείς απέναντι σε πιθανά μελλοντικά ζημίες. Από την άλλη πλευρά, τα υψηλά και αυξανόμενα επίπεδα επάρκειας κεφαλαίου επηρεάζουν συνήθως την μείωση της κερδοφορίας και την αύξηση των δαπανών που μεταφέρονται στο κοινό. Σήμερα, για κάθε 100 λέκ δάνειο που χορηγείται, ο τραπεζικός τομέας διαθέτει περίπου 20 λέκ ιδίων κεφαλαίων. Η ανάγκη για αύξηση του κεφαλαίου επιβάλλει υψηλότερα περιθώρια και σταθερές δαπάνες για τους δανειολήπτες και το κοινό γενικότερα στην Αλβανία.
Ο τραπεζικός τομέας έχει επισημάνει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια ότι τουλάχιστον οι επιπλέον απαιτήσεις κεφαλαίου θα πρέπει να εφαρμόζονται σε ένα ελάχιστο όριο 8%, όπως ισχύει στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας, αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μετά την πιστοποίηση της ισοδυναμίας της τραπεζικής εποπτείας στην Αλβανία. Αυτή η πιστοποίηση πρέπει να γίνει από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, αλλά δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας στην Αλβανία.
Σχόλια