Τα στοιχεία της δικογραφίας που αναλύθηκαν από το BIRN αποκαλύπτουν ότι μια σειρά από εμπορικές εταιρείες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς (ΜΚΟ) φέρονται να εμπλέκονται σε ένα εκτεταμένο σκάνδαλο διαφθοράς, το οποίο είχε στόχο τον πλουτισμό της οικογένειας του δημάρχου Τιράνων, Erion Veliaj.
Ο Erion Veliaj συνελήφθη τη Δευτέρα μετά από εντολή του Ειδικού Δικαστηρίου κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διαφθοράς, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για διαφθορά, απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων και ξέπλυμα χρήματος. Σύμφωνα με την SPAK, ο ίδιος, μαζί με τη σύζυγό του, Ajola Xoxa, δημιούργησαν έναν πολύπλοκο μηχανισμό διαφθοράς, μέσω του οποίου ιδιωτικές εταιρείες και ΜΚΟ που λάμβαναν δημόσια χρηματοδότηση από τον Δήμο των Τιράνων κατέβαλαν μίζες που μεταφέρονταν σε επιχειρήσεις που ελέγχονταν από τη Xoxa.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι 12 εταιρείες και οργανισμοί που λάμβαναν απευθείας χρηματοδότηση από τον Δήμο των Τιράνων κατέβαλαν συνολικά πάνω από 110 εκατομμύρια λεκ (1,1 εκατομμύρια ευρώ) σε εταιρείες και ΜΚΟ που συνδέονται με τη Xoxa. Αυτές οι πληρωμές, σύμφωνα με την SPAK, είχαν στόχο να συγκαλύψουν υπερβολικές δαπάνες της Xoxa για πολυτελή ρούχα, κοσμήματα και αξεσουάρ.
Ο Veliaj αρνείται όλες τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι διώκεται άδικα και κατηγορώντας τον εισαγγελέα της υπόθεσης, Ols Dado, και τον δικαστή Erion Bani.
Η SPAK έχει ταυτοποιήσει πέντε εταιρείες που επωφελήθηκαν από δημόσιες συμβάσεις ύψους 79 εκατομμυρίων ευρώ: Agi Kons, Fusha, Gerard-A, Noa Control και One Albania. Από αυτές, μόνο οι διαχειριστές των Agi Kons, Gerard-A και Fusha έχουν αντιμετωπίσει νομικές κυρώσεις μέχρι στιγμής.
Η Agi Kons, υπό τη διοίκηση του επιχειρηματία Gentjan Sula, έλαβε 4,9 δισεκατομμύρια λεκ (49 εκατομμύρια ευρώ) από τον Δήμο Τιράνων και φέρεται να μετέφερε μέρος των κεφαλαίων σε επιχειρήσεις που συνδέονται με τη Xoxa. Η τελευταία κατηγορείται, επίσης, ότι έλαβε ως αντάλλαγμα μια πολυτελή βίλα στο Marea Resort στο Qerret.
Η δεύτερη εταιρεία στη λίστα, Fusha Shpk, με διαχειριστή τον Shkëlqim Fusha, φέρεται να έχει διοχετεύσει μίζες μέσω της πολιτιστικής οργάνωσης Harabel, που ανήκει στη Xoxa.
Η τρίτη εταιρεία, Gerard-A, που συνδέεται με τον Sokol Kryeziu, κατηγορείται ότι χρηματοδότησε αγορές έργων τέχνης από τη Nan Gallery, ιδιοκτησίας της Xoxa, με στόχο το ξέπλυμα χρημάτων.
Εκτός από τις ιδιωτικές εταιρείες, επτά ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν από τον Δήμο Τιράνων με πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ κατηγορούνται ότι μετέφεραν μέρος των χρημάτων σε εταιρείες της Xoxa. Η μεγαλύτερη από αυτές, το Εθνικό Συνέδριο Νέων (KRK), φέρεται να διοχέτευσε 4 εκατομμύρια λεκ στην Balkan Youth Link – Albania (BYL-A), που συνδέεται με τη Xoxa και τη βουλευτή Klotilda Busha.
Σχόλια