Η Αδριατική θάλασσα διαβρώνει με γοργούς ρυθμούς τις αλβανικές ακτές

Η Αδριατική θάλασσα διαβρώνει με γοργούς ρυθμούς  τις αλβανικές ακτές

Η κλιματική αλλαγή και η περιβαλλοντική παρέμβαση στην Αλβανία έχουν επιδεινώσει τη διάβρωση της ακτογραμμής. Οι πιο ευάλωτες περιοχές είναι το Κune-Vaini στη Λέζα και το δέλτα του ποταμού Μπούνα στη Σκόδρα.

Τα τελευταία χρόνια, οι ταχείες αλλαγές στην ακτογραμμή της Αλβανίας καταδεικνύουν τη βαθιά επίδραση της κλιματικής αλλαγής, της άναρχης αστικής ανάπτυξης και της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον. Σύμφωνα με περιβαλλοντολόγους, το 1/3 της ακτογραμμής της χώρας – από τα συνολικά 400 χλμ. – κινδυνεύει από τη διάβρωση.

Η θάλασσα της Αδριατικής καταλαμβάνει σταδιακά επιφάνειες από τις παραλίες και τα δάση, επηρεάζοντας τα φυσικά οικοσυστήματα και τις τοπικές οικονομικές δραστηριότητες. Η παράκτια διάβρωση αποτελεί μακροχρόνιο πρόβλημα, ιδιαίτερα έντονο στο δέλτα του ποταμού Μπούνα, την περιοχή Kune-Vaini και άλλα τμήματα των ακτών. Οι επιπτώσεις της δεν περιορίζονται μόνο στα οικοσυστήματα, αλλά επηρεάζουν συνολικά το φυσικό περιβάλλον.

Μελέτη της περιβαλλοντικής οργάνωσης "Eco Albania" επισημαίνει ότι η διάβρωση είναι εντονότερη στις εκβολές του ποταμού Σέμαν, στον νότιο κόλπο του Δυρραχίου, στον κόλπο του Λάλζιτ και σε τμήματα της Velipoja. Το Kune-Vaini είναι η πιο πληγείσα περιοχή, όπου οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις προσπαθούν να περιορίσουν τη διάβρωση με αυτοσχέδια φράγματα από σακιά με άμμο.

Στο Kune-Vaini η ακτή χάνει 2-3 μέτρα ετησίως, ενώ στο βόρειο δέλτα του Δρίνου, η θάλασσα προχωρά έως 20 μέτρα κάθε χρόνο. Επιπλέον, ισχυρές καταιγίδες πλήττουν την περιοχή δύο φορές τον χρόνο, επιταχύνοντας τη διάβρωση και καταστρέφοντας το δασικό οικοσύστημα.

Η διατάραξη της φυσικής ισορροπίας στην απόθεση ιζημάτων έχει προκαλέσει σημαντικές γεωμορφολογικές αλλαγές, επηρεάζοντας τη γεωργία, την αλιεία και τον τουρισμό – τομείς ζωτικής σημασίας για την τοπική οικονομία.

Εκτός από το Kune-Vaini, σοβαρή διάβρωση παρατηρείται και στο δέλτα του ποταμού Μπούνα. Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες από το 2012 έως το 2024, το μικρό νησί "Φραντς Γιόζεφ" έχει σταδιακά εξαφανιστεί.

Για την προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων, οι ειδικοί προτείνουν αυστηρότερη διαχείριση των υδάτινων ροών, περιορισμό της εξόρυξης αδρανών υλικών και αναδάσωση. Αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για το περιβάλλον, την οικονομία και τους 430.000 κατοίκους που ζουν κατά μήκος της ακτογραμμής, καθώς και για τον τουριστικό τομέα, έναν από τους βασικούς πυλώνες της αλβανικής οικονομίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια