Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα στοχεύει στην αποκατάσταση του μεγαλύτερου μέρους του σιδηροδρομικού δικτύου της Αλβανίας, το οποίο αποτελούσε το κύριο μέσο μεταφοράς στη χώρα για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου αιώνα. Η ανακατασκευή και ο εκσυγχρονισμός των σιδηροδρόμων θα καταστήσουν τις μετακινήσεις πιο φιλικές προς το περιβάλλον, ενώ παράλληλα θα βελτιώσουν τη σύνδεση της χώρας με τα γειτονικά κράτη και το ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο.
Το τρέχον σχέδιο επικεντρώνεται στην ανακατασκευή και τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών γραμμών που συνδέουν το Δυρράχιο με τα Τίρανα (συμπεριλαμβανομένης μιας νέας σύνδεσης με το αεροδρόμιο των Τιράνων), τη Βόρα με το Χάνι του Χοτ (κοντά στα σύνορα με το Μαυροβούνιο), το Δυρράχιο με τη Ρογκοζίνα και τη Ρογκοζίνα με το Πόγραδετς. Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία μιας νέας διασυνοριακής σύνδεσης με τα Σκόπια.
Οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, οι οποίες στηρίζουν την ικανότητα της Αλβανίας να ανακατασκευάσει και να διατηρήσει ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο, ανακοίνωσαν ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για ένα σχέδιο δράσης που διασφαλίζει αυτόν τον στόχο.
Η έγκριση του σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκλείδωσε μια επιπλέον επενδυτική επιχορήγηση ύψους 136 εκατομμυρίων ευρώ από το Πλαίσιο Επενδύσεων των Δυτικών Βαλκανίων για τη σιδηροδρομική γραμμή Βόρα – Χάνι του Χοτ, επιτρέποντας παράλληλα τη χορήγηση δανείων από την ΕΤΕπ και την EBRD για την ίδια διαδρομή. Εάν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με το σχέδιο, οι Αλβανικοί Σιδηρόδρομοι (HSH) θα έχουν ανακατασκευάσει και εκσυγχρονίσει πάνω από το 75% του συνολικού δικτύου των 425 χιλιομέτρων μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Εκτός από τα πρακτικά οφέλη, η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι η αναβίωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Δυρραχίου – Καφθάνα αποτελεί βασικό βήμα για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου προς την Ανατολή, γι’ αυτό και παρέχει οικονομική στήριξη για την υλοποίησή του.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η ανακατασκευή αυτής της γραμμής αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την Ε.Ε., ειδικά υπό το πρίσμα της χρηματοδότησης από την Κίνα μιας άλλης περιφερειακής σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Σερβία, παρακάμπτοντας την Αλβανία.
Σχόλια