Η Αλβανία αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη κρίση στην αγορά εργασίας, με την έλλειψη εργατικού δυναμικού να επηρεάζει πολλούς τομείς της οικονομίας. Η μαζική μετανάστευση των τελευταίων ετών έχει μειώσει σημαντικά το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό, δημιουργώντας προκλήσεις για τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση.
Στον τομέα της βιομηχανίας επίπλων, η αυξημένη ζήτηση λόγω της ανάπτυξης νέων κατασκευών έχει οδηγήσει σε ανάγκη για περισσότερους εργαζόμενους. Επιχειρήσεις στα Τίρανα αναφέρουν ότι, για να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση, έχουν αρχίσει να προσλαμβάνουν εργαζόμενους από τη Μέση Ανατολή.
«Η εργασία έχει γίνει πολύ δύσκολη, καθώς δραστηριοποιούμαστε τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Λόγω της αυξημένης ζήτησης, προσλαμβάνουμε ξένους εργαζόμενους, κυρίως από τη Μέση Ανατολή».
Η τουριστική βιομηχανία αντιμετωπίζει επίσης σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Σε δημοφιλείς προορισμούς όπως οι Άγιοι Σαράντα, οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό, με αποτέλεσμα οι μισθοί να αυξάνονται σημαντικά. Σύμφωνα με αναφορές, οι μισθοί για σερβιτόρους έχουν φτάσει έως και τα 1.000 ευρώ το μήνα, ενώ οι σεφ σε εξειδικευμένες δομές λαμβάνουν έως και 5.000 ευρώ. Ακόμη και για θέσεις όπως οι καθαριστές, οι μισθοί κυμαίνονται μεταξύ 800 και 1.000 ευρώ, με πολλές επιχειρήσεις να προσφέρουν επιπλέον παροχές όπως δωρεάν διαμονή και διατροφή για να προσελκύσουν εργαζόμενους.
Η γεωργία και η κτηνοτροφία δεν αποτελούν εξαίρεση. Ένας ιδιοκτήτης φάρμας με 60 αγελάδες στο χωριό Lozhan της Κορυτσάς, αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εύρεση εργατών. Προσφέρει μισθό 1.000 ευρώ το μήνα, μαζί με διαμονή, για τη θέση του στάβλου, αλλά εξακολουθεί να δυσκολεύεται να βρει κατάλληλο προσωπικό.
Η μαζική μετανάστευση είναι ένας από τους κύριους λόγους για την έλλειψη εργατικού δυναμικού. Το 2022, περίπου 74.000 Αλβανοί πολίτες έλαβαν άδεια διαμονής σε χώρες της Ε.Ε., σημειώνοντας αύξηση 34% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Συνολικά, από το 2008, έχουν χορηγηθεί 832.000 άδειες διαμονής σε Αλβανούς πολίτες από χώρες της Ε.Ε.
Για να αντιμετωπίσουν αυτήν την κρίση, οι αλβανικές επιχειρήσεις στρέφονται στην πρόσληψη ξένων εργαζομένων, κυρίως από τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Ωστόσο, αυτή η λύση συνοδεύεται από προκλήσεις, όπως το υψηλό κόστος διαμονής και διατροφής των ξένων εργαζομένων, το οποίο συχνά δεν αντισταθμίζεται από την απόδοσή τους.
Η έλλειψη εργατικού δυναμικού έχει επίσης οδηγήσει σε αύξηση του κόστους για τις επιχειρήσεις, με τις αυξήσεις των μισθών να κυμαίνονται από 25% έως 40% και τις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών να αυξάνονται έως και 20%. Αυτές οι αυξήσεις επιβαρύνουν τους καταναλωτές και εντείνουν τον πληθωρισμό.
Σχόλια