Ο ποταμός Δρίνος και οι δύο κύριοι παραπόταμοί του αντιμετωπίζουν σοβαρή περιβαλλοντική κρίση λόγω της αυξανόμενης ρύπανσης. Σύμφωνα με περιβαλλοντολόγους από την Αλβανία, το Κόσοβο και τα Σκόπια, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, το οικοσύστημα του ποταμού κινδυνεύει να καταστραφεί ανεπανόρθωτα.
Το πρόβλημα της ρύπανσης είναι εμφανές σε όλη τη διαδρομή του Δρίνου, από το Κόσοβο, όπου ο Λευκός Δρίνος διασχίζει 175 χιλιόμετρα πριν ενωθεί με τον Μαύρο Δρίνο στα Σκόπια, μέχρι την Αλβανία, όπου ο ποταμός συνεχίζει την πορεία του προς την Αδριατική.
Στα Σκόπια, ο Μαύρος Δρίνος αποτελεί βασική πηγή νερού για κατανάλωση και άρδευση. Παρόλα αυτά, τα απόβλητα εργοστασίων, οι παράνομες χωματερές και τα σκουπίδια από τη λίμνη Οχρίδα έχουν μειώσει σημαντικά τους πληθυσμούς ψαριών, όπως ο κυπρίνος και η πέστροφα.
Στην Αλβανία, έρευνες δείχνουν ότι το 94% των κατοίκων παρατήρησε μείωση της ιχθυοπανίδας και της υδρόβιας βλάστησης. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Περιβάλλοντος της χώρας, ανιχνεύθηκαν βαρέα μέταλλα, όπως κάδμιο και μόλυβδος, που είναι επικίνδυνα ακόμα και σε μικρές ποσότητες.
Η πορεία του Δρίνου στην Αλβανία έχει επίσης επηρεαστεί από ενεργειακά και υδροηλεκτρικά έργα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων φραγμάτων που έχουν αλλάξει τη φυσική ροή του ποταμού. Στη Λέζα, ο ποταμός χαρακτηρίζεται πλέον «νεκρός», λόγω των αποβλήτων από τη γεωργία, τη βιομηχανία και τις πόλεις.
Στο Κόσοβο, η ανεξέλεγκτη απόρριψη λυμάτων και στερεών αποβλήτων, σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση χαλικιών και την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών, μειώνει δραματικά τη ροή των υδάτων, απειλώντας το συνολικό υδρογραφικό δίκτυο της χώρας.
Αν και υπάρχουν κυρώσεις για τους ρυπαντές, αυτές δεν φαίνεται να είναι αποτρεπτικές. Στα Σκόπια, οι τοπικές αρχές αποποιούνται τις ευθύνες τους, ενώ στην Αλβανία, οι επιχειρήσεις που ρυπαίνουν αντιμετωπίζουν πρόστιμα από 5.000 έως 26.000 ευρώ, καθώς και ποινές φυλάκισης έως 15 χρόνια, χωρίς όμως ιδιαίτερα αποτελέσματα.
Μπροστά στην αδράνεια των αρχών, ανεξάρτητες πρωτοβουλίες δείχνουν τον δρόμο. Στην Αλβανία, ο περιβαλλοντολόγος Λουλζίμ Μπάουμαν και η ομάδα του συγκέντρωσαν 30 τόνους πλαστικών απορριμμάτων από τον Δρίνο κοντά στην πόλη Κούκες. Παρότι το κόστος μιας τέτοιας δράσης είναι υψηλό, τέτοιες ενέργειες αποδεικνύουν πως η αλλαγή είναι εφικτή, αρκεί να υπάρξει η κατάλληλη υποστήριξη.
Σχόλια