Η Αλβανία έχει δανείσει χρήματα στην ιταλική κυβέρνηση για την προμήθεια όπλων και τη μεταφορά στις κέντρα υποδοχής μεταναστών στο Gjader και το Σενγκίν. Σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, αν και τα έξοδα λειτουργίας αυτών των κέντρων καλύπτονται από την ιταλική πλευρά, η αλβανική κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να χορηγήσει δάνειο, κάτι που φαίνεται πως έκανε η κυβέρνηση Ράμα. Συγκεκριμένα, η αλβανική κυβέρνηση διέθεσε συνολικά 289 εκατομμύρια λεκ (2,9 εκατ. ευρώ περίπου), εκ των οποίων τα 100 εκατομμύρια προορίζονται για οπλισμό.
«Το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του προϋπολογισμού μέσω του Κανονιστικού Πράξης, ζήτησε κονδύλι ύψους 289 εκατομμυρίων λεκ, που περιλάμβανε την αγορά εξοπλισμού, όπλων και μεταφορικών μέσων. Στο εγκεκριμένο κονδύλι των 100 εκατομμυρίων λεκ, μέσω της Κανονιστικής Πράξης αριθ. 3, χρηματοδοτήθηκαν αγορές οπλισμού, ενώ η προμήθεια των μεταφορικών μέσων θα πραγματοποιηθεί το 2025, λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας προμηθειών. Κάθε δαπάνη για το προσωπικό και την υλικοτεχνική υποστήριξη της αστυνομικής μονάδας που επιχειρεί στις δομές υποδοχής μεταναστών θα αποζημιωθεί από την ιταλική πλευρά» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το 2023, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα υπέγραψαν συμφωνία για την ίδρυση αυτών των κέντρων, με στόχο η Ιταλία να διαχειρίζεται τις μεταναστευτικές ροές εκτός των συνόρων της, χρησιμοποιώντας την Αλβανία ως κέντρο υποδοχής. Η συμφωνία αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που τη θεωρούν μια προσπάθεια μετατόπισης του μεταναστευτικού ζητήματος σε χώρες με ασθενέστερο νομικό και οικονομικό πλαίσιο.
Στις 30 Δεκεμβρίου 2024, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας δικαίωσε τη Μελόνι και την κυβέρνησή της, υποστηρίζοντας πως κάθε κράτος πρέπει να διαθέτει μια προσαρμοσμένη λίστα ασφαλών και μη ασφαλών χωρών. Επιπλέον, τόνισε ότι οι δικαστές δεν μπορούν να αντικαθιστούν την αξιολόγηση, η οποία αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του Υπουργού Εξωτερικών και άλλων αρμόδιων υπουργών.
Η συμφωνία έχει δεχθεί κριτική από την ιταλική αντιπολίτευση, που τη θεωρεί δαπανηρή, καθώς το κόστος της εκτιμάται στα 800 εκατομμύρια ευρώ σε πέντε χρόνια, ενώ αντιμετωπίζει μόνο ένα μικρό ποσοστό των μεταναστευτικών ροών προς την Ιταλία. Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες βλέπουν το σχέδιο ως πιθανό μοντέλο διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών εκτός των συνόρων της ΕΕ.
Σχόλια