Ο Έντι Ράμα ανακοίνωσε την Παρασκευή, μέσω βιντεομηνύματος, ότι η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Αλβανίας, ενέκρινε μια πιστωτική γραμμή ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ, αποκλειστικά για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Αυτή η άνευ προηγουμένου απόφαση αποτελεί το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κίνητρο που διοχετεύεται άμεσα στη στήριξη των αλβανικών επιχειρήσεων.
«Η Τράπεζα της Αλβανίας μόλις ενέκρινε μια νέα χρηματοδοτική γραμμή για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με έμφαση στον αγροτικό τομέα, ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ. Συζητήσαμε την υποστήριξη αυτού του χρηματοδοτικού νόμου και από την κυβέρνηση, μέσω κρατικής εγγύησης. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο όγκο κεφαλαίων που έχει διατεθεί μέχρι σήμερα για δάνεια με ευνοϊκούς όρους», δήλωσε ο Ράμα.
Η πιστωτική γραμμή περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου χρηματοδοτικού μηχανισμού για τις τράπεζες, οι οποίες έχουν πρόσβαση στις νομισματικές συναλλαγές της Τράπεζας της Αλβανίας, με κόστος χαμηλότερο από το βασικό επιτόκιο. Ωστόσο, οι τράπεζες θα έχουν την υποχρέωση να χρησιμοποιούν αυτά τα κεφάλαια αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με επίσημες πηγές από την Τράπεζα της Αλβανίας, το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια δύο έως τριών ετών. Το επιτόκιο των δανείων για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, που θα διατεθούν μέσω αυτού του προγράμματος, δεν θα ξεπερνά το 3,5% για τα δάνεια χωρίς κρατική εγγύηση. Για τα δάνεια που θα καλύπτονται από κρατική εγγύηση, το επιτόκιο θα είναι έως 2,5%.
Αυτό το χρηματοδοτικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί στο πλαίσιο της νομικής ρύθμισης που διέπει τη λειτουργία της Τράπεζας της Αλβανίας και των αρχών της ελεύθερης αγοράς. Στόχος του είναι η βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η εφαρμογή του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί μέσω εμπορικών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία και εποπτεύονται από την Τράπεζα της Αλβανίας, όπως ανακοίνωσε επίσημα η κεντρική τράπεζα.
Επιπλέον, τα δάνεια θα διατίθενται αποκλειστικά για επενδύσεις και την επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Εκτός από τη νέα πιστωτική γραμμή, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και ένα σημαντικό νέο εγχείρημα: τη δημιουργία της πρώτης αναπτυξιακής τράπεζας στην Αλβανία.
«Ολοκληρώσαμε το νομοσχέδιο για την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Αλβανίας, σε συνεργασία με την έγκριτη ιταλική Cassa Depositi e Prestiti, έναν κορυφαίο χρηματοπιστωτικό οργανισμό. Είμαστε έτοιμοι να προσθέσουμε αυτόν τον αναπτυξιακό κινητήριο μοχλό στην Αλβανία. Το σχέδιο είναι αξιόπιστο και σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Η τράπεζα θα διοικείται από μια μικτή αλβανοϊταλική ομάδα και θα λαμβάνει άμεση υποστήριξη από τους εταίρους της Cassa Depositi e Prestiti, διασφαλίζοντας ανεξάρτητη και επιτυχημένη διακυβέρνηση», δήλωσε ο Ράμα.
Σχόλια