Οι 8 προκλήσεις για τους Αλβανούς αγρότες για το 2025

Οι 8 προκλήσεις για τους Αλβανούς αγρότες για το 2025

Σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, η αλβανική γεωργία αντιμετωπίζει οκτώ σημαντικές προκλήσεις ενόψει της ενσωμάτωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πέρα από αυτήν. Το άρθρο βασίζεται στην Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2024 και σε στατιστικά στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι προκλήσεις αυτές συνοψίζονται ως εξής:

1. Χρηματοδότηση

Η Αλβανία χρειάζεται συνεχή χρηματοδότηση για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα του γεωργικού τομέα. Ο προϋπολογισμός του 2025 για τη γεωργία αυξήθηκε μόνο κατά 4,8% σε σχέση με το 2024, παρά τις αυξημένες απαιτήσεις για την ενσωμάτωση στην ΕΕ.

2. Συνεργασία

Η δημιουργία συνεταιρισμών και άλλων μορφών συνεργασίας στην αλβανική γεωργία θα μπορούσε να ενισχύσει τη διαπραγματευτική ισχύ των αγροτών και να βελτιώσει την πρόσβαση σε αγορές και τεχνολογία.

3. Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως η ξηρασία, οι πλημμύρες και οι υψηλές θερμοκρασίες, απαιτούν από τους αγρότες να προσαρμόσουν τις πρακτικές τους. Η Αλβανία χρειάζεται χρηματοδότηση για να υποστηρίξει αυτήν την προσαρμογή.

4. Ενσωμάτωση της νέας γενιάς

Η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού αποτελεί πρόβλημα. Η Αλβανία πρέπει να προσελκύσει νέους αγρότες με τεχνογνωσία σε τομείς όπως η ανάλυση δεδομένων, ο αυτοματισμός και οι έξυπνες κλιματικές πρακτικές.

5. Μετάβαση σε αναγεννητική γεωργία

Η ψηφιοποίηση και η αναγεννητική γεωργία, η οποία βελτιώνει την υγεία του εδάφους και μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας και της βιωσιμότητας.

6. Υιοθέτηση τεχνολογίας

Η Αλβανία πρέπει να ενθαρρύνει την υιοθέτηση τεχνολογιών επόμενης γενιάς, όπως ο αυτοματισμός και τα έξυπνα γεωργικά μηχανήματα.

7. Ασφάλεια τροφίμων

Η Αλβανία πρέπει να βελτιώσει τα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων, τα συστήματα ιχνηλασιμότητας και την ποιότητα των πιστοποιήσεων σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

8. Αναδιάρθρωση των συμβουλευτικών υπηρεσιών

Η Αλβανία χρειάζεται ένα αποτελεσματικότερο σύστημα συμβουλευτικών υπηρεσιών για την διάδοση γνώσεων, τεχνολογιών και βιώσιμων πρακτικών.

Το άρθρο υπογραμμίζει την ανάγκη για συντονισμένη δράση από την κυβέρνηση της Αλβανίας για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια