Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων στην Αλβανία, μέσα από μια στρατηγική συνεργασία με την Union Bank και άλλους χρηματοδότες.
Σήμερα, στην «Ευρωπαϊκή Οικία» στα Τίρανα, υπογράφηκε χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ από την Ekaterina Solovova, διευθύντρια της EBRD στην Αλβανία, και τη Flutura Veipi, διευθύνουσα σύμβουλο της Union Bank, παρουσία του πρέσβη της ΕΕ, Silvio Gonzato.
Η χρηματοδότηση αυτή θα διοχετευθεί μέσω της Union Bank προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) στο πλαίσιο δύο προγραμμάτων.
Το πρόγραμμα «Γίνε Ψηφιακός» στοχεύει στην ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, προωθώντας παράλληλα τις πράσινες επενδύσεις. Το πρόγραμμα «Οι Νέοι στην Επιχειρηματικότητα» στοχεύει στη βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για επιχειρήσεις που ανήκουν ή διοικούνται από νέους επιχειρηματίες.
Η Ekaterina Solovova δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι που ενισχύουμε τη στήριξή μας στις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τον πυρήνα της τοπικής οικονομίας, μέσω αυτής της συνεργασίας. Αυτές οι συμφωνίες αντικατοπτρίζουν τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της EBRD για τη στήριξη των νέων και την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού».
Η ΕΕ στηρίζει οικονομικά και τα δύο προγράμματα. Στο πλαίσιο του «Γίνε Ψηφιακός», οι ΜΜΕ θα λαμβάνουν επιδοτήσεις έως 10% του δανείου, για να καταστήσουν τις επενδύσεις τους πιο προσιτές. Αντίστοιχα, στο πρόγραμμα «Οι Νέοι στην Επιχειρηματικότητα», η ΕΕ θα παρέχει κάλυψη έως 10% του δανείου για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου απωλειών.
Ο πρέσβης της ΕΕ, Silvio Gonzato, τόνισε: «Οι ΜΜΕ απασχολούν πάνω από το 80% του εργατικού δυναμικού στην Αλβανία. Η υποστήριξή τους είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Θέλουμε να ενισχύσουμε τους νέους επιχειρηματίες και να προωθήσουμε την ψηφιοποίηση των ΜΜΕ, ευθυγραμμιζόμενοι με τη στρατηγική της ΕΕ για τη Νεολαία και την Ψηφιακή Δεκαετία».
Η Union Bank έχει ιστορικό υποστήριξης των ΜΜΕ και η CEO, Flutura Veipi, δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι για αυτή τη συνεργασία, η οποία βασίζεται στην επιτυχία του προγράμματος “Οι Νέοι στην Επιχειρηματικότητα”. Με επενδύσεις ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, έχουμε ήδη δει εξαιρετικά αποτελέσματα στην υποστήριξη των νέων επιχειρηματιών».
Το πακέτο των 5 εκατομμυρίων ευρώ κατανέμεται ως εξής:
Το πρόγραμμα «Οι Νέοι στην Επιχειρηματικότητα» υποστηρίζεται επίσης από τη Σουηδία, την Ιταλία και το Λουξεμβούργο.
Σχόλια