Μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην προσέλκυση επενδύσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας στις ορεινές περιοχές με ιδιαίτερη προτεραιότητα, παρουσίασε η αλβανική κυβέρνηση. Ο σκοπός είναι η οικονομική ανάκαμψη, η ενίσχυση της απασχόλησης, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και η αποδοτική αξιοποίηση των φυσικών πόρων.
Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση προβλέπει την ανακήρυξη συγκεκριμένων ορεινών περιοχών ως ζώνες προτεραιότητας για ανάπτυξη. Επιπλέον, περιλαμβάνει τη διαχείριση κρατικών περιουσιών, οι οποίες βρίσκονται υπό κατοχή χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας από ιδιωτικούς φορείς, με βάση τη νομοθεσία για τον χωροταξικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη.
Το σχέδιο νόμου επιτρέπει τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας αυτών των κρατικών ακινήτων στους κατόχους τους, μέσω πώλησης με συμβολικό αντίτιμο 1 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι τα ακίνητα αυτά βρίσκονται υπό την κατοχή τους για τουλάχιστον 10 χρόνια. Οι κάτοχοι αυτοί θεωρούνται «μη ιδιοκτήτες κάτοχοι» και πρέπει να υποβάλουν αποδεικτικά έγγραφα. Ωστόσο, η έλλειψη εγγράφων δεν εμποδίζει τη διαδικασία, εφόσον ο δηλωμένος κάτοχος δεν αμφισβητείται από τρίτους κατά τη διάρκεια της δημόσιας ανάρτησης και των καθορισμένων διαδικασιών.
Επίσης, ως «μη ιδιοκτήτες κάτοχοι» μπορούν να αναγνωριστούν άτομα που δεν χρησιμοποιούν την περιουσία, αλλά αποδεικνύουν τη σύνδεσή τους με αυτήν και προτίθενται να την αναπτύξουν μέσω επενδύσεων. Μετά την ανακήρυξη μιας περιοχής ως ζώνης ανάπτυξης, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση στις τοπικές αρχές, συνοδευόμενη από τοπογραφικό σχέδιο της κατεχόμενης έκτασης.
Οι τοπικές αρχές επαληθεύουν την αίτηση, και σε περίπτωση έγκρισης, η διαδικασία συνεχίζεται στην Υπηρεσία Ανάπτυξης Εδαφών για την έκδοση άδειας ανάπτυξης, και τελικά στη σχετική υπουργική αρχή για την πώληση του ακινήτου.
Οι δικαιούχοι που αποκτούν την ιδιοκτησία και υλοποιούν το έργο, απολαμβάνουν για 10 χρόνια απαλλαγές από τον ΦΠΑ, τη φορολογία εισοδήματος, τον φόρο ακίνητης περιουσίας και τον φόρο υποδομών.
Σχόλια