Είκοσι δύο τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες επισκέφθηκαν πρόσφατα το Άγιον Όρος στην Ελλάδα για να ξεφύγουν από τις επώδυνες μνήμες του πολέμου, σύμφωνα με το Reuters.
Μεταξύ αυτών, υπήρχε στρατιώτης με ουλή στο κεφάλι, άλλος με ακρωτηριασμένα και τα δύο πόδια πάνω από το γόνατο, ενώ κάποιοι άλλοι υπέφεραν από αόρατα ψυχικά τραύματα, αποτέλεσμα τριετούς πολέμου για την υπεράσπιση της χώρας τους απέναντι στη Ρωσία.
Οι στρατιώτες ταξίδεψαν με λεωφορείο πάνω από 1.000 χιλιόμετρα από τη Λβιβ της Ουκρανίας σε μοναστήρι χτισμένο σε βράχο στο Άγιον Όρος.
Στη διάρκεια της τετραήμερης διαμονής τους, στο πλαίσιο προγράμματος ψυχολογικής υποστήριξης που διοργάνωσαν οι ουκρανικές αρχές, οι στρατιώτες επισκέφθηκαν δώδεκα μοναστήρια στις πλαγιές του Αγίου Όρους, που αποτελεί πνευματικό κέντρο από τον 10ο αιώνα.
«Πολλοί στρατιώτες υποφέρουν από όσα βίωσαν τα τελευταία τρία χρόνια. Πολλοί αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες ή τραύματα και είναι ανάγκη να αποκατασταθούν», δήλωσε ο πατέρας Μιχαήλ Πασίρσκι, Ουκρανός Ορθόδοξος ιερέας που συνόδευε τους στρατιώτες.
Ένας από τους τραυματίες ήταν ο Ιβάν Κοβάλικ. Σύμφωνα με το Reuters, τραυματίστηκε σοβαρά τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν κατά τη διάρκεια διαλείμματος στη γραμμή του μετώπου, ένα βλήμα εξερράγη κοντά του ενώ μετέφερε εξοπλισμό. Ο 22χρονος έχασε και τα δύο του πόδια κάτω από το γόνατο και πλέον περπατά με προσθετικά μέλη.
Συνάδελφοί του τον βοήθησαν να διασχίσει τα ανώμαλα λιθόστρωτα και να ανέβει τις στενές σκάλες των μοναστηριών του Αγίου Όρους. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις περπατούσε μόνος του, παραμένοντας αισιόδοξος.
«Φυσικά, η επίσκεψη βοήθησε πολύ. Με βοήθησε να μειώσω το άγχος», δήλωσε, προσθέτοντας ότι σκοπεύει να επαναλάβει το ταξίδι.
Το Άγιον Όρος αποτελεί πνευματική εστία της Ορθόδοξης Εκκλησίας από την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και εντάχθηκε στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1988. Μερικές αρχαίες παραδόσεις τηρούνται ακόμα: έως σήμερα, μόνο άνδρες επιτρέπεται να το επισκεφθούν.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία διατηρεί στενούς δεσμούς με το Άγιον Όρος και το 2016 ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν το επισκέφθηκε για να τιμήσει τα 1.000 χρόνια παρουσίας Ρώσων μοναχών εκεί. Ωστόσο, η Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ, στηρίζει την Ουκρανία στον πόλεμο, γεγονός που έχει επιδεινώσει τις σχέσεις με τη Μόσχα. Οι Ουκρανοί στρατιώτες επισκέφθηκαν αποκλειστικά ελληνορθόδοξα μοναστήρια.
«Βλέπουμε ήδη ότι αυτές οι μέρες στο Άγιον Όρος μπορούν να αντικαταστήσουν τουλάχιστον έναν χρόνο αποκατάστασης στην Ουκρανία, σε νοσοκομεία ή άλλες ιατρικές μονάδες», δήλωσε ο Ορέστ Καβετσίκι, περιφερειακός αξιωματούχος από τη Λβιβ που βοήθησε στην οργάνωση του ταξιδιού.
«Όταν επισκέφθηκα το Άγιον Όρος, ένιωσα τη χάρη και την ευλογία του Θεού, τη μεγαλοπρέπεια του τόπου», πρόσθεσε.
Σχόλια