Αλβανία: 4 δισ. ευρώ καθαρά έσοδα για εταιρεία που πουλά πετρέλαιο δημόσιας περιουσίας

Αλβανία: 4 δισ. ευρώ καθαρά έσοδα για εταιρεία που πουλά πετρέλαιο δημόσιας περιουσίας

Η ιδιωτικοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες δημόσιες περιουσίες των Αλβανών, της πετρελαιοπηγής της Πατός-Μαρίνζα, έχει φτάσει σε τόσο εξόφθαλμο σημείο που πλέον δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε με λογιστικές μανούβρες.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από το 2006 έως το τέλος του περασμένου έτους, η εταιρεία Bankers Petroleum έχει αποκομίσει καθαρά έσοδα 4 δισεκατομμυρίων ευρώ από την πώληση πετρελαίου στην περιοχή, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το εξορυκτικό τέλος. Παράλληλα, για την ίδια περίοδο, η εταιρεία, που πλέον ανήκει σε Κινέζους επενδυτές, δήλωσε καθαρά κέρδη περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, παρά τα τεράστια κέρδη, η Bankers Petroleum, που έχει ήδη διανύσει 20 χρόνια εκμετάλλευσης της πετρελαιοπηγής, δεν έχει πληρώσει ούτε ένα λεπτό φόρο εισοδήματος στο κράτος.

Η εταιρεία συνεχίζει να ισχυρίζεται πως δεν έχει ανακτήσει πλήρως το κόστος εκμετάλλευσης, παρότι έχει συγκεντρώσει αστρονομικά ποσά από την πώληση του πετρελαίου. Εν τω μεταξύ, το κράτος φαίνεται ανίκανο να ελέγξει τα δηλωθέντα έξοδα της εταιρείας, με αποτέλεσμα να χάνονται δισεκατομμύρια ευρώ. Αντί αυτών, μένουν πίσω ρυπογόνα απορρίμματα, κατεστραμμένο περιβάλλον και μια πετρελαιοπηγή στα πρόθυρα εξάντλησης.

Βάσει της συμφωνίας παραχώρησης μεταξύ της κυβέρνησης και της Bankers Petroleum, η εταιρεία δεν υποχρεούται να πληρώσει φόρο κέρδους μέχρι να ανακτήσει πλήρως το κόστος επένδυσης (όταν ο λεγόμενος "συντελεστής R" ξεπεράσει το 1). Η εταιρεία είχε προβλέψει ότι αυτό θα επιτευχθεί μέχρι το 2013, αλλά η προθεσμία έχει αναβληθεί τρεις φορές. Ακόμα και σήμερα, μετά από 20 χρόνια, ο συντελεστής R παραμένει κάτω από το 1, ενώ η εταιρεία έχει δηλώσει κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η μόνη εισφορά που πληρώνει η Bankers είναι το εξορυκτικό τέλος, που ανέρχεται στο 10% της ακαθάριστης παραγωγής, ένα ποσό σαφώς μικρότερο από τα κέρδη της. Με το τέλος της 25ετούς παραχώρησης να πλησιάζει, υπάρχει κίνδυνος η Αλβανία να μην αποκομίσει ουσιαστικά οφέλη από έναν από τους μεγαλύτερους φυσικούς της πόρους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια