Μετά τις εκλογές της 11ης Μαΐου η επανεκτίμηση των ακινήτων στην Αλβανία

Μετά τις εκλογές της 11ης Μαΐου η επανεκτίμηση των ακινήτων στην Αλβανία

Μετά την αναβολή της επανεκτίμησης των ακινήτων για το επόμενο έτος στην Αλβανία, πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιηθεί μετά τις εκλογές της 11ης Μαΐου.

Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, το Υπουργείο Οικονομικών θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση τις νέες τιμές αναφοράς για τα ακίνητα σε όλη την Αλβανία. Αυτές οι νέες τιμές αναφοράς αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέχρι τον Μάρτιο. Με την έγκριση των νέων τιμών, η αξία των ακινήτων θα προσεγγίσει περισσότερο τις πραγματικές τιμές της αγοράς. Επί του παρόντος, στις 60 δήμους της χώρας υπάρχει μόνο μία τιμή αναφοράς ανά πόλη, ανεξάρτητα από τη σημασία ή τη ζώνη όπου βρίσκεται το ακίνητο.

Το Υπουργείο Οικονομικών εργάζεται για τη δημιουργία ζωνών με βάση την κτηματολογική διαίρεση, όπως ήδη εφαρμόζεται στα Τίρανα, ώστε οι τιμές αναφοράς να αντικατοπτρίζουν καλύτερα την αξία κάθε περιοχής.

Σήμερα, αν ένας πολίτης επιλέξει να πουλήσει το ακίνητό του, θα καταβάλει φόρο 15% επί της διαφοράς μεταξύ της δηλωμένης αξίας και της τιμής πώλησης. Ωστόσο, με την επανεκτίμηση, ο φόρος αυτός αναμένεται να μειωθεί. Στο παρελθόν, ο Έντι Ράμα είχε προτείνει φόρο 5%, αλλά το τελικό ποσοστό δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια