Το "Grand Park Skyline" αποτελεί το νεότερο συγκρότημα πύργων στην είσοδο της τεχνητής λίμνης. Οι τρεις πύργοι θα ανεγερθούν δίπλα στην κεντρική πύλη της Προεδρικής Φρουράς, στη θέση όπου σήμερα βρίσκεται το τετραώροφο κτίριο της Tirana Bank. Η κατασκευαστική εταιρεία που αναλαμβάνει το έργο ονομάζεται X One shpk. Ο Ελβετός αρχιτέκτονας Valerio Olgiati παρουσίασε πρόσφατα το σχέδιό του για το "Grand Park Skyline". Το έργο περιλαμβάνει δύο κατοικίες, ένα ξενοδοχείο και έναν ορθογώνιο πύργο με σχέδια εμπνευσμένα από την αρχαία Μεσοποταμία.
Το συγκρότημα θα διαθέτει 530 διαμερίσματα, 184 δωμάτια ξενοδοχείου, δύο εστιατόρια, πισίνα, σπα και γυμναστήριο στην οροφή, καθώς και περισσότερες από 800 υπόγειες θέσεις στάθμευσης. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν σχεδιαστεί για να αξιοποιούν στο έπακρο το φυσικό φως και να προσφέρουν πανοραμική θέα προς τη λίμνη και το γύρω πάρκο. Η άδεια για την ανάπτυξη του έργου εγκρίθηκε τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους. Παρότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ο ακριβής αριθμός ορόφων των πύργων, τα σχέδια του Ελβετού αρχιτέκτονα δείχνουν ότι ο υψηλότερος από αυτούς θα ξεπερνά τα 40 επίπεδα.
Η εταιρεία X One shpk ανήκει σε τρεις μετόχους: τον Çesk Ivanaj και τον Ylli Ujka, οι οποίοι κατέχουν από 37% των μετοχών, ενώ το υπόλοιπο 26% ανήκει στον επιχειρηματία Ilir Trebicka. Ο Ylli Ujka είναι ένας Αλβανός επιχειρηματίας από τη Λέζα, ο οποίος από το 1997 μέχρι πρόσφατα ζούσε στην επαρχία Varese της Ιταλίας, όπου είναι ιδιοκτήτης του βιομηχανικού ομίλου IDA.
Σχόλια