Παράταση έως το 2026 στο νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις δίνει η αλβανική κυβέρνηση

Παράταση έως το 2026 στο νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις δίνει η αλβανική κυβέρνηση

Η αλβανική κυβέρνηση φαίνεται πως δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα την προσπάθειά της για την ιδιωτικοποίηση των παραθαλάσσιων περιοχών. Η σοσιαλιστική πλειοψηφία κατέθεσε ένα νομοσχέδιο για την παράταση της ισχύος του νόμου περί «Στρατηγικών Επενδύσεων» μέχρι τον Δεκέμβριο του 2026.

Το σχέδιο νόμου προτάθηκε από τη βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Αυλώνα, Πρανβέρα Ρεσουλάι. Πρόκειται για μία ακόμα φορά που η πλειοψηφία επεκτείνει την εφαρμογή του νόμου αυτού, ο οποίος αρχικά είχε παρουσιαστεί ως προσωρινό μέτρο.

Ο νόμος «Περί Στρατηγικών Επενδύσεων» εγκρίθηκε το 2015 από την κυβέρνηση Ράμα, με αρχικό χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2018. Ωστόσο, η ισχύς του παρατάθηκε ήδη τρεις φορές, με την πιο πρόσφατη να λαμβάνει χώρα τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, έπειτα από πρόταση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομίας, Εντουάρτ Σάλσι.

Ο νόμος έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις και επικρίσεις για τον τρόπο εφαρμογής του, καθώς και για το ποιοι ωφελούνται από αυτόν. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, από τον νόμο έχουν επωφεληθεί μόνο δύο ξένοι επενδυτές. Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση και οικονομικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι ο νόμος έχει ευνοήσει συγκεκριμένους εγχώριους ολιγάρχες, ενώ έχει παραβιάσει ιδιωτικές περιουσίες, προκαλώντας κοινωνικές εντάσεις.

Οι Σοσιαλιστές έχουν επανειλημμένα απορρίψει αιτήματα της αντιπολίτευσης για τη σύσταση κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή του νόμου, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι χρησιμοποιείται για την ευνοϊκή μεταχείριση επιχειρηματιών που συνδέονται με την κυβέρνηση.

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα παραδείγματα αφορά τον Αρτάν Γκάτσι, σύζυγο της σοσιαλίστριας βουλευτού Όλτα Ξάτσκα, ο οποίος έλαβε το καθεστώς στρατηγικού επενδυτή για την κατασκευή ξενοδοχείου σε παραθαλάσσια περιοχή του Δρυμμού, μία από τις ομορφότερες περιοχές του Νότου.

Ο νόμος αναγνωρίζει το καθεστώς του στρατηγικού επενδυτή στον τουριστικό τομέα για έργα με επένδυση άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ και δημιουργία 80 θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με αποφάσεις της Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, το κράτος έχει παραχωρήσει σε στρατηγικούς επενδυτές εκατοντάδες εκτάρια δημόσιας γης με συμβάσεις ενοικίασης 1 ευρώ, ενώ έχει προσφέρει και υποστηρικτικές υποδομές, όπως αναβάθμιση ηλεκτρικού δικτύου και ύδρευσης.

Η Πρανβέρα Ρεσουλάι, μιλώντας στο BIRN, δήλωσε ότι η πρόταση για νέα παράταση οφείλεται στον αυξημένο ενδιαφέρον για τέτοιες επενδύσεις και στον αργό ρυθμό εξέτασης των αιτήσεων. «Υπάρχουν περίπου 40 αιτήσεις υπό επεξεργασία», ανέφερε.

Παρόλο που ο αρχικός στόχος ήταν η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, στην πράξη ο νόμος έχει εξυπηρετήσει κυρίως Έλληνες επιχειρηματίες ή πρόσωπα που συνδέονται με την κυβέρνηση και το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια