Η Αρχή Κρατικής Υγειονομικής Επιθεώρησης στην Αλβανία (AKU) είναι ο φορέας που θα έπρεπε να διασφαλίζει την ασφάλεια των τροφίμων στη χώρα, ωστόσο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ο ίδιος ο οργανισμός θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών, κλείνοντας τα μάτια στις παρατυπίες των ιδιωτικών εταιρειών.
Η έκθεση του Κεντρικού Ελεγκτικού Σώματος (KLSH) παρουσιάζει με λεπτομέρεια πώς οι επιθεωρητές της AKU ευνόησαν την εταιρεία "Coca-Cola" σε μια σειρά παραβιάσεων, ενώ παράλληλα ακολούθησαν αμφίβολες διαδικασίες για την καταστροφή χιλιάδων λιτρών ληγμένων ποτών.
Συγκεκριμένα, η έκθεση επισημαίνει ότι στην διαδικασία καταστροφής των ληγμένων προϊόντων απουσιάζει το κανονικό πρακτικό καταστροφής, το οποίο θα έπρεπε να φέρει τις υπογραφές των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, των Επιθεωρητών Εφορίας και των Επιθεωρητών της AKU. Σε αυτή την περίπτωση, η "Coca-Cola" περιόρισε τη διαδικασία μόνο σε επιθεωρητές της AKU, παρακάμπτοντας τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος και Εφορίας. Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που αναφέρει η έκθεση είναι η απουσία φωτογραφιών από τον χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η καταστροφή των προϊόντων, καθώς και η έλλειψη των κατάλληλων εγγράφων που να πιστοποιούν την έξοδο των προϊόντων από τις αποθήκες.
Ακολούθως, το τηλεοπτικό δίκτυο "Ora News" απηύθυνε αίτημα προς την AKU για να ενημερωθεί σχετικά με τον αριθμό των διαδικασιών καταστροφής που πραγματοποιήθηκαν από την "Coca-Cola" το 2019, ζητώντας να μας παρασχεθεί και η λίστα των προϊόντων που καταστράφηκαν.
Η AKU απάντησε ότι η "Coca-Cola" πραγματοποίησε 4 διαδικασίες καταστροφής, συνολικού όγκου 1.809.054 λίτρων ποτών και 304 κιλών προϊόντων, αλλά δεν μας παρείχε τη λίστα των προϊόντων που καταστράφηκαν.
Ο σκανδαλώδης χαρακτήρας της υπόθεσης ενισχύεται από το γεγονός ότι η Αρχή Κρατικής Επιθεώρησης Περιβάλλοντος (ΑΚΕΠ), η οποία θα έπρεπε να είναι παρούσα κατά τη διάρκεια της καταστροφής, δεν έχει καμία πληροφορία για τις τέσσερις διαδικασίες καταστροφής των ληγμένων ποτών από την "Coca-Cola". Η ΑΚΕΠ ενημέρωσε επισήμως ότι το 2019 δεν υπήρξε καμία διαδικασία καταστροφής από την εταιρεία αυτή.
Πώς είναι δυνατόν μια παγκόσμια επωνυμία να παραβιάζει τους νόμους στην Αλβανία και να μην ενημερώνει την Αρχή Περιβάλλοντος, την οποία έχει υποχρέωση να ειδοποιεί βάσει του νόμου; Αυτή η αρχή είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο του που καταλήγουν τα ληγμένα ποτά μετά την καταστροφή, αλλά φαίνεται πως δεν γνωρίζει ότι η "Coca-Cola" έχει καταστρέψει πάνω από 1.8 εκατομμύρια λίτρα ληγμένων ποτών.
Αν έχουν όντως καταστραφεί, γιατί δεν ενημερώθηκαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος για να καταγράψουν τη διαδικασία με φωτογραφίες και βίντεο; Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, η καταστροφή των ληγμένων προϊόντων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία και την υπογραφή των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.
Σχόλια