Τα επιτόκια του ευρώ στις διεθνείς αγορές συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών. Ο βασικός δείκτης αναφοράς, Euribor, έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Οκτώβριο του 2022. Στις 2 Δεκεμβρίου, ο 12μηνος Euribor κατέγραψε τιμή 2,43%. Αυτή η μείωση επηρεάζει σημαντικά τόσο τα τραπεζικά ισοζύγια όσο και τους δανειολήπτες που έχουν χρέη σε ευρώ, ειδικά στην Αλβανία. Τα μακροπρόθεσμα δάνεια σε ευρώ βασίζονται στην πορεία του Euribor, πάνω στον οποίο προστίθεται ένα σταθερό περιθώριο επιτοκίου. Η πτώση του Euribor συνεπάγεται μείωση του συνολικού κόστους των δανείων και χαμηλότερες μηνιαίες δόσεις για τους δανειολήπτες.
Μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, ο Euribor μειώθηκε κατά περίπου 1,4 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτή η πτώση καθιστά και πάλι ελκυστικό τον δανεισμό σε ευρώ. Η επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το 2023 είχε οδηγήσει για πρώτη φορά τα επιτόκια των δανείων σε ευρώ σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά των δανείων σε λεκ. Το φαινόμενο αυτό οδήγησε σε σημαντική στροφή των τραπεζών της Αλβανίας προς τον δανεισμό σε λεκ, ενώ ορισμένοι δανειολήπτες μετατροπές τα δάνειά τους από ευρώ σε λεκ, εκμεταλλευόμενοι και την υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ.
Το 2024, η ΕΚΤ μείωσε τρεις φορές τα επιτόκια αναφοράς της. Το επιτόκιο των ημερήσιων καταθέσεων έπεσε στο 3,25% από το 4% τον Ιούνιο, ενώ το επιτόκιο των βασικών χρηματοδοτικών εργαλείων μειώθηκε στο 3,4% από το 4,5%. Αντίστοιχα, η Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας προχώρησε σε δύο μειώσεις, μειώνοντας το βασικό επιτόκιο από 3,25% στο 2,75%.
Παρότι τα επιτόκια του ευρώ παραμένουν ελαφρώς υψηλότερα από αυτά του λεκ, οι προσδοκίες για περαιτέρω μειώσεις είναι μεγαλύτερες για το ευρώ. Η στασιμότητα της οικονομίας της Ευρωζώνης αυξάνει την πίεση για χαμηλότερα επιτόκια, ώστε να ενισχυθεί η ανάκαμψη. Ωστόσο, για τις τράπεζες, η πτώση των επιτοκίων συνεπάγεται μείωση των εσόδων από δάνεια και επενδύσεις σε ευρώ, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει τα κέρδη τους σταδιακά.
Σχόλια