Η Εθνική Εμπορική Τράπεζα (BKT), η ProCredit και η Raiffeisen Bank αναφέρονται στη δικογραφία που ερευνά η εισαγγελία, σε ένα σκάνδαλο υπεξαίρεσης περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ από πολίτες μέσω του συστήματος των μικροπιστώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του weblajm.com, η δικογραφία αποκαλύπτει ότι στην BKT έχουν κατασχεθεί 11.000 λογαριασμοί, κυρίως μισθοδοσίας.
Η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς (SPAK) έχει ήδη αναλάβει την υπόθεση από την Εισαγγελία των Τιράνων και αναμένεται σύντομα να προχωρήσει σε συλλήψεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, για την αποκατάσταση της ζημίας που διήρκεσε πάνω από μία δεκαετία. Το σύστημα, όπως φαίνεται, στήθηκε από δύο υπό έρευνα εταιρείες, την MCA και την Final. Οι πολίτες πιέζονταν να λάβουν νέα δάνεια, με σκοπό την "αναδιάρθρωση" παλαιότερων χρεών ή την αποπληρωμή υπερβολικών οφειλών, λόγω κατασχέσεων λογαριασμών (11.000 μόνο στην BKT) και ακίνητων περιουσιών.
Οι ProCredit Bank και Raiffeisen Bank διατηρούσαν προνομιακή συνεργασία με την MCA, που εξαγόραζε απλήρωτα δάνεια από τις τράπεζες. Στη συνέχεια, μέσω συνεργασίας με τρεις εταιρείες εκτέλεσης, πίεζε τους οφειλέτες να αναλάβουν νέα δάνεια για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους. Οι κατασχέσεις συχνά διατηρούνταν, ακόμα και μετά την εξόφληση των χρεών.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μέχρι το 2023, η MCA και η Final απέκτησαν έσοδα ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ και 6,8 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα, από υποχρεώσεις που θεωρούνται "κακά χρέη". Ωστόσο, τα περιουσιακά στοιχεία που πέρασαν στην ιδιοκτησία τους μέσω αμφιλεγόμενων πλειστηριασμών δεν περιλαμβάνονται σε αυτό το ποσό. Εκτιμάται ότι περίπου 1.700 ακίνητα έχουν περάσει στα χέρια των δύο εταιρειών μέσω αυτής της διαδικασίας.
Τέλος, η δικογραφία περιλαμβάνει και την τραγική περίπτωση του Παλ Τράσαϊ, που αυτοκτόνησε στην είσοδο της SPAK, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που αντιμετώπισε.
Σχόλια