Τράπεζα Αλβανίας: Η αξία των νομισματικών αποθεμάτων ξεπέρασε το όριο των 6 δισ. ευρώ

Τράπεζα Αλβανίας: Η αξία των νομισματικών αποθεμάτων ξεπέρασε το όριο των 6 δισ. ευρώ

Η αξία των νομισματικών αποθεμάτων της Τράπεζας της Αλβανίας ξεπέρασε για πρώτη φορά το όριο των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, φτάνοντας σε ιστορικό ρεκόρ. Σύμφωνα με τα στατιστικά της Κεντρικής Τράπεζας, στο τέλος του Οκτωβρίου, η αξία των νομισματικών αποθεμάτων ανήλθε σε 6 δισεκατομμύρια και 15 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 6,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η αύξηση αυτή των αποθεμάτων αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις μαζικές αγορές νομισμάτων από την Τράπεζα της Αλβανίας στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους, η Τράπεζα αγόρασε σχεδόν 272 εκατομμύρια ευρώ στην αγορά συναλλάγματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν, για το πρώτο εξάμηνο του έτους αγοράστηκαν συνολικά 134,2 εκατομμύρια ευρώ μέσω προγραμματισμένων δημοπρασιών για τις ανάγκες των νομισματικών αποθεμάτων, ενώ 137,6 εκατομμύρια ευρώ αποκτήθηκαν μέσω άμεσων συναλλαγών, με στόχο να αποφευχθεί η περαιτέρω ενίσχυση του λεκ έναντι του ευρώ.

Οι άμεσες αγορές συνεχίστηκαν και το τρίτο τρίμηνο του έτους, τον Ιούλιο, αλλά διακόπηκαν προσωρινά τον Αύγουστο. Ωστόσο, μετά τον Οκτώβριο, η Κεντρική Τράπεζα επανέλαβε τις άμεσες αγορές, αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Από την αρχή του Μαΐου, οπότε ξεκίνησαν οι άμεσες αγορές για να αποφευχθεί η περαιτέρω πτώση της αξίας του ευρώ, η αξία των νομισματικών αποθεμάτων αυξήθηκε κατά 571 εκατομμύρια ευρώ, ή 10,5%.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Αλβανίας συνέχισε το πρόγραμμα αγορών μέσω δημοπρασιών, και για το 2024 προβλέπεται η αγορά μεταξύ 250 και 330 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, με τις άμεσες αγορές που πραγματοποιήθηκαν, το ανώτατο όριο των 330 εκατομμυρίων ευρώ έχει ήδη ξεπεραστεί.

Στη δήλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Αλβανία, επισημαίνεται ότι η Τράπεζα της Αλβανίας πρέπει να λαμβάνει προσεκτικές εκτιμήσεις σχετικά με τις παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος και τα οφέλη της περαιτέρω συσσώρευσης νομισματικών αποθεμάτων. Η αξία των αποθεμάτων, ωστόσο, επηρεάζεται όχι μόνο από τις αγοραπωλησίες, αλλά και από τις κινήσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών και την αξία των επενδυτικών εργαλείων των αποθεμάτων, όπως τα ομόλογα ή ο χρυσός.

Στο τέλος του Οκτωβρίου, τα κρατικά ομόλογα αποτελούσαν περίπου το 71% των αποθεμάτων, ενώ τα μετρητά το 20%. Τα τελευταία μήνες, η Τράπεζα της Αλβανίας μείωσε τις επενδύσεις σε ομόλογα και αύξησε το ποσοστό των αποθεμάτων που κρατά σε μετρητά. Το υπόλοιπο ποσό είναι επενδεδυμένο σε χρυσό και σε δικαιώματα ειδικών τραβηκτικών (SDR) στον ΔΝΤ.

Τα νομισματικά αποθέματα αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την απορρόφηση πιθανών σοκ, τα οποία σχετίζονται τόσο με το έλλειμμα του τρεχούμενου λογαριασμού όσο και με το υψηλό επίπεδο της ευρωποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Αλβανία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια