Η KFOR απορρίπτει το αίτημα του Κοσόβου για αποστολή δυνάμεων στο βορρά

Η KFOR απορρίπτει το αίτημα του Κοσόβου για αποστολή δυνάμεων στο βορρά

Η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, KFOR, επιβεβαίωσε ότι οι αρχές του Κοσόβου ζήτησαν έγκριση από τον διοικητή της KFOR για πιθανή αποστολή της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσόβου (FSK) στην πληγείσα περιοχή, μετά την έκρηξη στον υδάτινο αγωγό Ιμπέρ-Λεπέντσι στην κοινότητα Ζούμπιν Πότοκ στις 29 Νοεμβρίου.

«Ο διοικητής της KFOR δεν έδωσε τέτοια έγκριση, βασιζόμενος στην αξιολόγηση της κατάστασης ασφαλείας και στις ενέργειες που έχουν ήδη αναληφθεί από την KFOR», ανέφερε η αποστολή σε γραπτή απάντησή της. Το αίτημα των αρχών του Κοσόβου έγινε σύμφωνα με τη συμφωνία του 2013, η οποία προβλέπει ότι η FSK δεν μπορεί να επιχειρήσει στο βόρειο Κόσοβο χωρίς την έγκριση της KFOR.

Σύμφωνα με τη χθεσινή δήλωση της αποστολής, η KFOR έχει αναπτύξει μονάδες για την προστασία της κατεστραμμένης περιοχής του αγωγού στο Ζούμπιν Πότοκ και παρέχει επιπλέον υποστήριξη στα θεσμικά όργανα του Κοσόβου, συμπεριλαμβανομένης της υλικοτεχνικής βοήθειας και της εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών.

Ο διοικητής της KFOR παραμένει σε επαφή με όλους τους βασικούς εταίρους και παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Η κυβέρνηση του Κοσόβου κατηγορεί τη Σερβία ότι βρίσκεται πίσω από την έκρηξη, κάτι που η Σερβία αρνείται. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, δεν απάντησε αν ζήτησε άδεια από την KFOR για αποστολή της FSK, αλλά παραδέχτηκε ότι «είμαστε περιορισμένοι στο βορρά, καθώς ο στρατός μας, σύμφωνα με τη συμφωνία του 2013, δεν μπορεί να επιχειρήσει εκεί».

Ο Κούρτι επεσήμανε πως, παρότι διαφωνεί με αυτή τη δέσμευση, σκοπεύει να τη σεβαστεί. «Θα ήταν καλύτερα και ασφαλέστερα να υπήρχε ο στρατός του Κοσόβου; Ναι, θα ήταν. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αναπτυχθεί εκεί, και σεβόμαστε τη συμφωνία που υπογράφηκε από τον Θάτσι», τόνισε.

Νωρίτερα, ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι ο Κούρτι είχε υποβάλει αίτημα στο ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη στρατευμάτων στο βορρά.

Η έκρηξη στον αγωγό στο χωριό Βάραγε του Ζούμπιν Πότοκ δεν προκάλεσε θύματα, αλλά δημιούργησε σοβαρή ζημιά στον πλαϊνό τοίχο, προκαλώντας διαρροή νερού και διακοπές υδροδότησης σε αρκετές περιοχές. Ο υδροσύστημα Ιμπέρ-Λεπέντσι παρέχει νερό στο βόρειο Κόσοβο, τη Μιτρόβιτσα, την Πρίστινα και στηρίζει τη λειτουργία της Ενεργειακής Εταιρείαςτου Κοσόβου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια