Η παγκόσμια ανασφάλεια σχετικά με την ιδιοκτησία γης και κατοικιών αυξάνεται, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, σύμφωνα με νέα έκθεση. Η αύξηση του κόστους ενοικίου και στεγαστικών δανείων συγκαταλέγεται στους κύριους παράγοντες που εντείνουν αυτό το αίσθημα. Σύμφωνα με την Έκθεση Prindex 2024, περίπου 1,1 δισεκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως, δηλαδή το 23% του πληθυσμού, νιώθουν ανασφαλείς για τα δικαιώματά τους στην ιδιοκτησία. Το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Η Αλβανία κατατάσσεται πέμπτη στην Ευρώπη, με το 20% των ενηλίκων να νιώθουν ανασφαλείς για την ιδιοκτησία και τη στέγαση. Στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, σχεδόν ένας στους πέντε ενήλικες (19%) αναφέρει ότι βιώνει ανασφάλεια. Οι οικονομικές πιέσεις, όπως η αύξηση των εξόδων ενοικίου και δανείων, είναι βασικοί παράγοντες αυτής της αυξανόμενης αίσθησης ανασφάλειας. Στην Αλβανία, το 8% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η ανασφάλειά του προέρχεται από έλλειψη οικονομικών πόρων, ενώ το 7% φοβάται ότι ο ιδιοκτήτης μπορεί να ζητήσει την απομάκρυνσή του. Η κατάσταση στην Αλβανία είναι χειρότερη από άλλες χώρες των Βαλκανίων, όπως το Μαυροβούνιο και η Σερβία, όπου κύριος λόγος ανασφάλειας είναι η πιθανή έξωση από τον ιδιοκτήτη. Στο Κόσοβο, οι οικογενειακές διαμάχες αποτελούν τη βασική αιτία.
Το 2024, μεταξύ 19 ευρωπαϊκών χωρών που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, η Τουρκία και η Ελλάδα κατέχουν τις πρώτες θέσεις, με ποσοστά ανασφάλειας 35% ή υψηλότερα. Ακολουθεί η Ουκρανία με 33%, με την κατάσταση να έχει επιδεινωθεί δραματικά μετά τη ρωσική εισβολή. Στην Κύπρο, το 25% δηλώνει ανασφάλεια για την ιδιοκτησία ή τη στέγη του, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο το ποσοστό φτάνει το 14%, υψηλότερο από πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Οι χαμηλότερες αντιλήψεις ανασφάλειας καταγράφονται στη Λιθουανία (6%), ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία και τη Μολδαβία (7%), ενώ στην Πολωνία είναι 8%, στην Ιταλία 11%, και στην Ουγγαρία και την Κροατία 12%.
Η κύρια αιτία ανασφάλειας είναι οι οικονομικές δυσκολίες. Πολλοί ερωτηθέντες ανησυχούν για την αδυναμία κάλυψης εξόδων, όπως ενοίκια και δάνεια, ενώ στην Ευρώπη το 10% φοβάται την έξωση και το 9% δηλώνει ότι δεν διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για να διατηρήσει την κατοικία του.
Σχόλια