Αλβανία: Οι τραπεζικές καταθέσεις σε ευρώ ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 8 δισεκατομμύρια

Αλβανία: Οι τραπεζικές καταθέσεις σε ευρώ ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 8 δισεκατομμύρια

Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι τραπεζικές καταθέσεις σε ευρώ ξεπέρασαν το όριο των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, στην Αλβανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, η αξία αυτών των καταθέσεων έφτασε τα 8,059 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 12,1%. Μόνο κατά τον Σεπτέμβριο, η αξία των καταθέσεων σε ευρώ αυξήθηκε κατά 137 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τον Αύγουστο καταγράφηκε η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση για το έτος, με 292 εκατομμύρια ευρώ. Όπως αναμενόταν, η καλοκαιρινή περίοδος συνέβαλε σημαντικά στην περαιτέρω άνοδο των καταθέσεων σε ευρώ.

Η συνεχιζόμενη διψήφια αύξηση των καταθέσεων σε ευρώ τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένδειξη των μεγάλων εισροών συναλλάγματος στην αλβανική οικονομία. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας, αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στις αυξημένες εξαγωγές υπηρεσιών, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, καθώς και στις υψηλές άμεσες ξένες επενδύσεις, κυρίως στον κλάδο των ακινήτων.

Το 2024 παρατηρείται σημαντική αύξηση των προθεσμιακών καταθέσεων, λόγω της ανόδου των επιτοκίων. Οι προθεσμιακές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 17% σε ετήσια βάση, ενώ οι τρεχούμενοι λογαριασμοί κατά σχεδόν 10%. Για αρκετά χρόνια, τα χαμηλά επιτόκια είχαν μειώσει το ενδιαφέρον του κοινού για προθεσμιακές καταθέσεις. Ωστόσο, η αύξηση των επιτοκίων μετά το 2022 έχει οδηγήσει σε σημαντική άνοδο των αποδόσεων, επηρεάζοντας θετικά την αξία των προθεσμιακών καταθέσεων σε ευρώ.

Αναφορικά με τους πελάτες, τα φυσικά πρόσωπα συνεχίζουν να κυριαρχούν, συνεισφέροντας κατά 65% στην ετήσια αύξηση των καταθέσεων, που έφτασε τα 872 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, στους τελευταίους δύο μήνες, παρατηρείται άνοδος στη συνεισφορά των επιχειρήσεων, η οποία ανήλθε στο 35%, από 20% που ήταν τον Ιούλιο.

Συνολικά, οι καταθέσεις των φυσικών προσώπων ανήλθαν στα 5,82 δισεκατομμύρια ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 72% των τραπεζικών καταθέσεων σε ευρώ. Οι αυξημένες εισροές συναλλάγματος συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στην υποτίμηση της ισοτιμίας ευρώ-λεκ, η οποία έπεσε για πρώτη φορά φέτος κάτω από τα 100 λεκ και έφτασε στα επίπεδα των 98 λεκ στις αρχές Νοεμβρίου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια