Πρώην μέλος του UÇK καταδικάστηκε με καταβολή 208.000€ αποζημίωση στα θύματά του

Πρώην μέλος του UÇK καταδικάστηκε με καταβολή 208.000€ αποζημίωση στα θύματά του

Ο Πιέτερ Σάλα, πρώην μέλος του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UÇK), καταδικάστηκε από το Ειδικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου και διατάχθηκε να καταβάλει 208.000 ευρώ ως αποζημίωση στα θύματά του. Ο Σάλα, γνωστός με το ψευδώνυμο «Ο Λύκος», καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκισης στις 16 Ιουλίου 2024, καθώς κρίθηκε ένοχος για αυθαίρετη κράτηση, βασανιστήρια σε βάρος 18 ατόμων και παράνομη δολοφονία ενός ατόμου, τον Ιούνιο του 1999, σε εργοστάσιο στο Κούκες της Αλβανίας. Τα θύματα, κυρίως Κοσοβάροι Αλβανοί, υπέστησαν ζημιές από ομοεθνείς τους.

Το δικαστήριο αναγνώρισε οκτώ θύματα για αποζημίωση, εκ των οποίων το ένα, που υπέστη άμεσες σωματικές, ψυχικές και υλικές ζημιές, θα λάβει 100.000 ευρώ. Οι υπόλοιποι επτά, κυρίως συγγενείς, θα αποζημιωθούν μέσω ατομικών και συλλογικών καταβολών. Το δικαστήριο υπογράμμισε πως η ευθύνη της πληρωμής βαραίνει αποκλειστικά τον Σάλα, ωστόσο, εκείνος δεν διαθέτει την οικονομική δυνατότητα να εκπληρώσει την υποχρέωση αυτή. Επιπλέον, το Κόσοβο δεν έχει λάβει μέτρα για τη δημιουργία ταμείου αποζημίωσης των θυμάτων, γεγονός που αφήνει ασαφές το πώς θα εφαρμοστεί η απόφαση.

Ο νόμος που ίδρυσε το Ειδικό Δικαστήριο εγγυάται στα θύματα το δικαίωμα αποζημίωσης, αλλά δεν προβλέπει συγκεκριμένους πόρους για αυτόν τον σκοπό. Τα θύματα μπορούν να στηριχθούν στον νόμο περί αποζημίωσης θυμάτων εγκλημάτων στο Κόσοβο, ο οποίος, ωστόσο, περιορίζει τα ποσά έως 10.000 ευρώ, πολύ λιγότερα από τα ποσά που έχουν επιδικαστεί. Μέχρι στιγμής, τα θύματα δεν έχουν λάβει πλήρεις αποζημιώσεις ούτε σε προηγούμενες περιπτώσεις, όπως αυτή του Σαλίχ Μουσταφά.

Το Ταμείο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει ζητήσει από την κυβέρνηση του Κοσόβου να θεσπίσει μηχανισμούς για την αποζημίωση των θυμάτων εγκλημάτων πολέμου. Στην περιοχή των Βαλκανίων, οι πρακτικές αποζημίωσης διαφέρουν. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν έχει επιδικάσει άμεσες αποζημιώσεις, κατευθύνοντας τα θύματα στα τοπικά δικαστήρια. Στη Σερβία και το Μαυροβούνιο έχουν καταβληθεί περιορισμένα ποσά, ενώ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη απουσιάζει ένας ολοκληρωμένος νόμος για τα θύματα. Παρόλα αυτά, κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις πέτυχαν αποζημίωση μέσω διεθνών μηχανισμών, όπως του ΟΗΕ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια