Η Αλβανία πρωταθλήτρια στην ιδιοκτησία κατοικιών στην Ευρώπη;

Η Αλβανία πρωταθλήτρια στην ιδιοκτησία κατοικιών στην Ευρώπη;

Σύμφωνα με λεπτομερή στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) για τη στέγαση στην Ευρώπη, αποκαλύπτονται ενδιαφέροντα δεδομένα σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης στην Αλβανία, περιλαμβάνοντας το καθεστώς ιδιοκτησίας των κατοικιών, την ποιότητά τους και το μέγεθος των οικογενειών.

Σύμφωνα με προηγούμενη ανάλυση του «Scan Intel» με βάση στοιχεία του «Ινστιτούτου Στατιστικών» της Αλβανίας, η πλειοψηφία των κατοικιών στην Αλβανία ανήκει σε οικογένειες. Οι οικογένειες που ζουν σε ενοικιαζόμενες, δωρεάν παραχωρημένες ή άλλου είδους μη ιδιόκτητες κατοικίες αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό ποσοστό. Ωστόσο, τα δεδομένα της Eurostat για το 2023 προσφέρουν μια πιο λεπτομερή εικόνα.

Προηγουμένως, η Αλβανία κατατασσόταν δεύτερη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκτητών κατοικιών. Παρόλο που τα νέα στοιχεία από την απογραφή του 2023 δείχνουν κάποια αλλαγή στη θέση της χώρας, η Αλβανία εξακολουθεί να βρίσκεται μεταξύ των κρατών με τα υψηλότερα ποσοστά οικογενειών που είναι ήδη ιδιοκτήτες ή βρίσκονται στη διαδικασία απόκτησης ιδιοκτησίας. Συγκεκριμένα, από τις περίπου 755.000 οικογένειες στην Αλβανία, οι 623.000 είναι ιδιοκτήτες ή σε διαδικασία απόκτησης νόμιμου τίτλου, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 82,5%. Αντίθετα, μόνο το 8,8% των οικογενειών ζει σε ενοικιαζόμενες κατοικίες.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 2023, το 69% του πληθυσμού της Ε.Ε. ήταν ιδιοκτήτες της κατοικίας τους, ενώ το 31% ζούσε σε ενοικιαζόμενες κατοικίες. Τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκτησίας σημειώθηκαν στη Ρουμανία (96%), τη Σλοβακία (94%) και την Κροατία και την Ουγγαρία (91% η καθεμία). Η Αλβανία βρίσκεται επίσης ψηλά στη λίστα, ξεπερνώντας πολλές χώρες της Ε.Ε.

Η ανάλυση δείχνει, επίσης, ότι η σύνθεση της οικογένειας στην Αλβανία παραμένει ιδιαίτερη σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το 2023, η μέση αλβανική οικογένεια αριθμούσε 3,2 μέλη, μειωμένη από τα 3,9 μέλη το 2011. Σε σύγκριση, οι χώρες της Ε.Ε. είχαν μέσο όρο 2,3 μέλη ανά οικογένεια, με τη Γερμανία, τη Δανία και τη Σουηδία να εμφανίζουν τους μικρότερους μέσους όρους (2,0 μέλη).

Σχετικά άρθρα


Σχόλια