Στο Εθνικό Πάρκο «Divjaka-Karavasta» καταγράφηκαν 255 αργυροπελεκάνοι (Pelecanus crispus), αριθμός που αντιπροσωπεύει το 1,3-1,5% του παγκόσμιου πληθυσμού αυτού του σπάνιου πουλιού.
Αυτός ο αριθμός, ένας από τους υψηλότερους που έχουν καταγραφεί ποτέ στο πάρκο, υπογραμμίζει τη σημασία του ως έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους του αργυροπελεκάνου παγκοσμίως. Ωστόσο, το ρεκόρ υψηλότερου πληθυσμού καταγράφηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2017, όταν παρατηρήθηκαν 330 άτομα στη λιμνοθάλασσα της Καραβαστάς.
Τα δεδομένα προέρχονται από τη Χειμερινή Απογραφή του αργυροπελεκάνου, που διοργανώθηκε από ειδικούς της Διοίκησης Προστατευόμενων Περιοχών στο Φιέρ, σε συνεργασία με την Ορνιθολογική Ένωση της Αλβανίας (AOS). Η πλειοψηφία των πουλιών, δηλαδή 199 ή το 78% του συνόλου, παρατηρήθηκε στη λιμνοθάλασσα του Καραβαστά, κυρίως κοντά στα κανάλια που συνδέουν τη λιμνοθάλασσα με τη θάλασσα.
Μεταξύ των καταγεγραμμένων πουλιών ήταν και πέντε νεαροί αργυροπελεκάνοι που γεννήθηκαν το 2024. Αυτοί οι αργυροπελεκάνοι, εξοπλισμένοι με δορυφορικούς πομπούς, αφού περιπλανήθηκαν σε Αλβανία, Μαυροβούνιο και Ελλάδα, επέστρεψαν στον γενέθλιο βιότοπό τους, όπου βρίσκουν άφθονη τροφή και ευνοϊκές συνθήκες.
Η απογραφή επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη δυτική Αλβανία, με τη συμμετοχή φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών από τη Σκόδρα, την Αυλώνα, τη Λέζα, το Δυρράχιο και το Μπεράτι.
Σύμφωνα με ειδικούς της AOS, αυτός ο αριθμός είναι ενθαρρυντικός για την επικείμενη περίοδο φωλεοποίησης, που αναμένεται να ξεκινήσει τον φετινό χειμώνα, δείχνοντας ένα υγιές περιβάλλον για αυτό το σπάνιο και παγκοσμίως απειλούμενο είδος.
Ο αργυροπελεκάνος, ένας από τα μεγαλύτερα πτηνά στον κόσμο, βρίσκει στη λιμνοθάλασσα Καραβαστά έναν καθοριστικό βιότοπο για την επιβίωσή του. Η παρουσία του αποτελεί δείκτη διατήρησης της βιοποικιλότητας και επιτυχίας στις προσπάθειες προστασίας της φύσης στην Αλβανία.
Σχόλια