ΔΝΤ: Οι παρεμβάσεις στην ισοτιμία του λεκ με το ευρώ θα πρέπει να περιοριστούν

ΔΝΤ: Οι παρεμβάσεις στην ισοτιμία του λεκ με το ευρώ θα πρέπει να περιοριστούν

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου από την Τράπεζα της Αλβανίας το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με την πρόσφατη επίσημη δήλωση του προσωπικού του ΔΝΤ, οι αβεβαιότητες σχετικά με την εξέλιξη του πληθωρισμού στο μέλλον απαιτούν η Τράπεζα της Αλβανίας να συνεχίσει να ακολουθεί μια πολιτική νομισματικής ευελιξίας, βασισμένη στα νέα δεδομένα. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25% το Νοέμβριο ήταν κατάλληλη, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον στόχο.

Εάν δεν προκύψουν σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις, υπάρχει χώρος για περαιτέρω μικρή μείωση του επιτοκίου το 2025. Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των πληθωριστικών προσδοκιών και να περιορίσει τις πιέσεις υπερτίμησης του λεκ, υποστηρίζοντας την επίτευξη του βασικού στόχου της σταθερότητας των τιμών.

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι η ελεύθερη διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας έχει εξυπηρετήσει καλά την Αλβανία και θα πρέπει να διατηρηθεί ως ο κύριος μηχανισμός απορρόφησης των οικονομικών κλυδωνισμών. Η υπερτίμηση του λεκ αποδίδεται κυρίως σε θεμελιώδεις παράγοντες, όπως ο τουρισμός και η παραγωγικότητα, υποδεικνύοντας την ανάγκη για ευελιξία στη συναλλαγματική πολιτική.

Οι παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος θα πρέπει να είναι περιορισμένες και να γίνονται μόνο όταν οι πιέσεις υπερτίμησης προκαλούνται από μη θεμελιώδεις παράγοντες. Τέτοιες παρεμβάσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το κόστος και τα οφέλη της συσσώρευσης συναλλαγματικών αποθεμάτων, καθώς και τις επιπτώσεις στη νομισματική πολιτική και την ανάπτυξη της χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι παραμένει σταθερός, καλά κεφαλαιοποιημένος και ρευστός, με τις περισσότερες τράπεζες να ξεπερνούν τις κανονιστικές απαιτήσεις. Ωστόσο, τονίζεται η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του κεφαλαίου ορισμένων τραπεζών και η μείωση του κινδύνου από τη μεγάλη έκθεση σε κρατικό χρέος και την ταχεία ανάπτυξη των δανείων για ακίνητα.

Το ΔΝΤ καλεί επίσης για βελτίωση των μακροπροληπτικών εργαλείων, διασφάλιση αυστηρής συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις κεφαλαιοποίησης και ενίσχυση της εποπτείας των μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Τέλος, υποστηρίζει τις προτάσεις για προστασία των καταναλωτών και ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου στη μικροχρηματοδότηση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια