Η Αλβανία μπορεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της απέναντι στην κλιματική αλλαγή και να αξιοποιήσει νέες οικονομικές ευκαιρίες μέσω στρατηγικών επενδύσεων και πολιτικών, σύμφωνα με την Έκθεση για το Κλίμα και την Ανάπτυξη της Χώρας της Ομάδας της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Αλβανία, που δημοσιεύθηκε και παρουσιάστηκε σήμερα (25/11/24). Η έκθεση αναφέρει ότι η Αλβανία, μια από τις πιο ευάλωτες στις φυσικές καταστροφές χώρες της Ευρώπης, χρειάζεται να επενδύσει 6 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία για να προστατεύσει αποτελεσματικά τους πολίτες και τις περιουσίες τους από τους αυξανόμενους κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, όπως πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές και κατολισθήσεις.
Συντηρητικές εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι χωρίς προληπτικά μέτρα, οι οικονομικές ζημιές που σχετίζονται με το κλίμα θα μπορούσαν να φτάσουν το 7% του ΑΕΠ της Αλβανίας. Επιπλέον, η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι επενδύσεις στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή δεν είναι μόνο απαραίτητες, αλλά μπορούν επίσης να συμβάλουν στη συνολική οικονομική ανάπτυξη. Μελέτες από χώρες παρόμοιες με την Αλβανία δείχνουν ότι για κάθε €1 που επενδύεται στην προσαρμογή, οι αποδόσεις μπορούν να φτάσουν έως και τα €10, περιλαμβάνοντας μειωμένες απώλειες, αυξημένες οικονομικές ευκαιρίες, καθώς και κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
«Η δράση για το κλίμα είναι ένας δρόμος προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και ένα ανθεκτικό μέλλον. Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας δημιουργεί ευκαιρίες για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενισχύει τη δημιουργία θέσεων εργασίας και υποστηρίζει τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Emanuel Salinas, Διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Αλβανία.
Η έκθεση εξετάζει επίσης πώς μπορεί να επιταχυνθεί η ενεργειακή μετάβαση της Αλβανίας προς μηδενικές εκπομπές έως το 2050 μέσω επενδύσεων σε τεχνολογίες αιολικής, ηλιακής και βιομάζας, εξοπλισμένες με δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα. Αυτές οι επενδύσεις θα διαφοροποιήσουν το ενεργειακό σύστημα, θα βελτιώσουν την αποδοτικότητα, θα μειώσουν την εξάρτηση από τις εισαγωγές και θα ηλεκτροδοτήσουν τις μεταφορές και τη θέρμανση, ενισχύοντας έτσι αυτούς τους αναδυόμενους οικονομικούς τομείς.
«Ο ιδιωτικός τομέας θα είναι κρίσιμος για τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης της Αλβανίας, με το 85% των απαιτούμενων επενδύσεων να αναμένεται να προέλθει από ιδιωτικές πηγές», δήλωσε ο Nicolas Marquier, Περιφερειακός Διευθυντής του IFC για τα Δυτικά Βαλκάνια. «Η ικανότητα της Αλβανίας να προσελκύσει αυτές τις επενδύσεις εξαρτάται από την προώθηση κανονιστικών μεταρρυθμίσεων που επιτρέπουν πράσινα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τα πράσινα ομόλογα, και την ευθυγράμμισή τους με διεθνή πρότυπα βιωσιμότητας, διασφαλίζοντας ότι η χώρα μπορεί να μετριάσει αποτελεσματικά τους κλιματικούς κινδύνους, ενώ ξεκλειδώνει νέες οικονομικές ευκαιρίες».
Η έκθεση παρουσιάζει έναν οδικό χάρτη για τη μετάβαση της Αλβανίας σε ένα μοντέλο βιώσιμης και ανθεκτικής στην κλιματική αλλαγή ανάπτυξης, δίνοντας έμφαση σε άμεσες επενδύσεις για την ανθεκτικότητα και την προσαρμογή ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις από φυσικές καταστροφές, στη στροφή προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για μακροπρόθεσμη απανθρακοποίηση, στις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια χρηματοδότηση για τη στήριξη κλιματικών πρωτοβουλιών και την τόνωση ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς και στην ενίσχυση των κανονιστικών πλαισίων για την ενθάρρυνση της αποδοτικότητας και της καινοτομίας.
Στην Αλβανία, η Ομάδα της Παγκόσμιας Τράπεζας συνεργάζεται με τις αρχές σε έργα που αποσκοπούν στη δημιουργία ανθεκτικών υποδομών, στη βελτίωση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, και στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης της γεωργίας.
Σχόλια