Η απόφαση ελήφθη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληρωμών και κοινοποιήθηκε στην Τράπεζα της Αλβανίας.
Στις 13 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, η Αλβανία έγινε η πρώτη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων που υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στo SEPA.
Η ένταξη στo SEPA αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τις διεθνείς πληρωμές, μειώνοντας το κόστος και τον χρόνο εκτέλεσής τους. Σήμερα, οι αλβανικές τράπεζες πραγματοποιούν διεθνείς μεταφορές μέσω ξένων τραπεζών-ανταποκριτών, διαδικασία που συνεπάγεται υψηλές προμήθειες και καθυστερήσεις.
Σύμφωνα με μελέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας, μια μεταφορά από την Αλβανία προς τη ζώνη SEPA κοστίζει σχεδόν δέκα φορές περισσότερο σε σύγκριση με μία μεταφορά εντός της ζώνης SEPA. Επιπλέον, απαιτούνται αρκετές εργάσιμες ημέρες για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ενώ με την ένταξη στη SEPA, οι μεταφορές αναμένεται να ολοκληρώνονται εντός μίας εργάσιμης ημέρας.
Η διευκόλυνση των διασυνοριακών πληρωμών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον κύριο εμπορικό εταίρο της Αλβανίας, αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τις εμπορικές σχέσεις. Παράλληλα, οι αλβανικές επιχειρήσεις θα αποκτήσουν πρόσβαση σε μια ευρύτερη αγορά, με περισσότερες ευκαιρίες για ανάπτυξη, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και διεύρυνση των προϊόντων και υπηρεσιών τους.
Η συμμετοχή στη SEPA αναμένεται να έχει θετική επίδραση σε στρατηγικούς τομείς, όπως ο τουρισμός, ενώ θα ενισχύσει και τις ροές άμεσων ξένων επενδύσεων. Επιπλέον, η μείωση του κόστους των μεταφορών σε ευρώ μπορεί να ενθαρρύνει τη νομιμοποίηση των εμβασμάτων.
Η Τράπεζα της Αλβανίας εκτιμά ότι, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η οικονομία της χώρας θα ωφεληθεί μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την ένταξη στη SEPA. Από την πλευρά της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η συμμετοχή στη SEPA προσφέρει τη δυνατότητα υιοθέτησης σύγχρονων, ασφαλέστερων και πιο αποτελεσματικών συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών.
Με την ένταξη της Αλβανίας στη ζώνη SEPA, τα ιδρύματα πληρωμών της χώρας θα πρέπει να ενταχθούν ξεχωριστά στις αντίστοιχες δομές. Η πλήρης ενσωμάτωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη SEPA και η έναρξη παροχής υπηρεσιών μπορεί να απαιτήσουν έως δύο χρόνια.
Η SEPA είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενοποίηση των ηλεκτρονικών πληρωμών σε ευρώ, εξασφαλίζοντας στους Ευρωπαίους πολίτες και επιχειρήσεις πληρωμές εντός και εκτός συνόρων με τον ίδιο τρόπο και κόστος όπως και οι εγχώριες συναλλαγές. Σήμερα, η γεωγραφική εμβέλεια της SEPA περιλαμβάνει 36 χώρες, εντός και εκτός ΕΕ, που έχουν εναρμονίσει τα πρότυπα για τις ηλεκτρονικές πληρωμές σε ευρώ.
Σχόλια