Αλβανία: Το 63% των πολιτών αγοράζει λαθραία φάρμακα

Αλβανία: Το 63% των πολιτών αγοράζει λαθραία φάρμακα

Περίπου το 63% των πολιτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Ανώτατου Κρατικού Ελέγχου (KLSH) παραδέχτηκαν ότι έχουν αγοράσει φάρμακα χωρίς φορολογική σήμανση. Αυτό το εύρημα, σύμφωνα με τους κρατικούς ελεγκτές, υποδηλώνει την ύπαρξη κυκλωμάτων λαθρεμπορίας φαρμάκων στη χώρα, όπως καταγράφεται σε πρόσφατη Έκθεση Αξιολόγησης Απόδοσης σχετικά με την «Αποτελεσματικότητα και Ασφάλεια των Φαρμάκων που Κυκλοφορούν στην Αλβανία».

Η έκθεση, αν και δεν το αναφέρει ρητά, εγείρει ευθύνες για τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων, υπό τη διεύθυνση του Gent Gazheli από τον Σεπτέμβριο του 2020. Παρά τις περιοδικές επιχειρήσεις της αστυνομίας για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων πρόσφατων ερευνών από την Εισαγγελία των Τιράνων, οι προσπάθειες για την εξάλειψη του φαινομένου παραμένουν αναποτελεσματικές. Τα τελωνεία, από την πλευρά τους, έχουν αναφέρει ελάχιστες περιπτώσεις λαθρεμπορίας φαρμάκων.

Η έρευνα του KLSH αποκαλύπτει κι άλλα ανησυχητικά δεδομένα. Το 98% των ερωτηθέντων προτιμούν εισαγόμενα φάρμακα, ενώ μόλις το 2% επιλέγει φάρμακα που παράγονται στην Αλβανία. Επιπλέον, μόνο το 9% δηλώνει ότι δεν έχει χρειαστεί να προμηθευτεί φάρμακα από το εξωτερικό, με τους υπόλοιπους να αναφέρουν ότι τα προμηθεύτηκαν λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στα εγχώρια φάρμακα, μη διαθεσιμότητας στα φαρμακεία ή σύστασης από τον γιατρό τους. Το 45% παραδέχεται ότι έχει καθυστερήσει τη θεραπεία του, περιμένοντας να παραλάβει φάρμακα από συγγενείς στο εξωτερικό.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, το 34% θεωρεί ότι ήταν μερικώς αποτελεσματικά, ενώ το 8% τα βρήκε εντελώς αναποτελεσματικά.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπίστωσε ότι η Εθνική Υπηρεσία Φαρμάκων και Ιατρικών Συσκευών (AKBPM) δεν παρέχει συνεχή ενημέρωση στους πολίτες και τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με φαρμακευτικά προϊόντα που έχουν απορριφθεί, ανακληθεί ή αποσυρθεί από την αγορά. Επιπλέον, η AKBPM δεν έχει προχωρήσει σε αναλύσεις για φάρμακα που θεωρούνται επικίνδυνα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) ή άλλους οργανισμούς, ούτε έχει λάβει μέτρα για την επιθεώρηση και την απόσυρση επικίνδυνων φαρμάκων.

Σύμφωνα με το KLSH, η έλλειψη διαφάνειας και η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων καταδεικνύουν σοβαρές ελλείψεις στην αποτελεσματική εκπλήρωση των λειτουργικών υποχρεώσεων της Υπηρεσίας.


Σχετικά άρθρα


Σχόλια