Η κυβέρνηση της Αλβανίας παρέχει τη χαμηλότερη οικονομική στήριξη στους αγρότες σε σύγκριση με άλλες χώρες, ενώ η πλειονότητα των χρημάτων κατευθύνεται σε λειτουργικά έξοδα αντί για επενδύσεις στην ανάπτυξη της γεωργίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2025, από τα συνολικά 7,2 δισεκατομμύρια λεκ για την αγροτική ανάπτυξη, πάνω από 5 δισεκατομμύρια (69%) διατίθενται για λειτουργικές δαπάνες, ενώ μόνο το 21% προορίζεται για επενδύσεις με στόχο την αύξηση της παραγωγής. Από τα 72 εκατομμύρια ευρώ που διατίθενται για την Αγροτική Ανάπτυξη και Ενίσχυση της Παραγωγής, μόλις 22 εκατομμύρια επενδύονται, με το υπόλοιπο να καλύπτει μισθούς υπαλλήλων του Υπουργείου Γεωργίας και συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Η κατάσταση ήταν παρόμοια και στον προϋπολογισμό του 2024, γεγονός που προκάλεσε διαμαρτυρίες από τους αγρότες για την ανεπαρκή χρηματοδότηση. Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές γεωργικών προϊόντων αυξήθηκαν πάνω από 20% φέτος, καθώς τα εισαγόμενα προϊόντα είναι πιο φθηνά λόγω υψηλότερων επιδοτήσεων στην Ευρώπη και την περιοχή. Στην Αλβανία, οι δαπάνες για τη γεωργία αντιστοιχούν μόλις στο 0,19% του ΑΕΠ για την περίοδο 2020-2023, ενώ για το 2025 προβλέπεται να φτάσουν στο 0,56%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι τρεις φορές υψηλότερος.
Η Αλβανία ξεχωρίζει στην περιοχή ως η χώρα με τη χαμηλότερη στήριξη προς τη γεωργία, παρότι ο αγροτικός τομέας αντιπροσωπεύει το 19% του ΑΕΠ της. Παράλληλα, ενώ η χώρα είχε πρόσβαση σε σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω του προγράμματος IPARD, οι χρηματοδοτήσεις αυτές έχουν παγώσει εξαιτίας έρευνας της OLAF για παρατυπίες στη διαχείρισή τους.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, αν αυξηθούν κατά 25% οι επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα, η Αλβανία θα μπορούσε να δει άνοδο της παραγωγικότητας κατά 15%, ενώ άλλα κράτη της περιοχής, όπως η Βοσνία, τα Σκόπια και η Σερβία, θα μπορούσαν να πετύχουν αντίστοιχα αύξηση έως 25%, 16% και 6%.
Σχόλια