Οι αρχές αποκάλυψαν πρόσφατα τη λειτουργία ενός παράνομου εργαστηρίου επεξεργασίας κοκαΐνης στο χωριό Τσέρεκε της πόλης της Φουσε Κρούγιας, καθώς και τη διασύνδεση του με χώρους υποστήριξης σε Τίρανα και Δυρράχιο. Η έρευνα διήρκεσε περισσότερο από ένα χρόνο και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και ισπανικές αρχές, οι οποίες εντόπισαν τις διασυνδέσεις του δικτύου με χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Το δίκτυο χρησιμοποιούσε έναν σύνθετο μηχανισμό για τη μεταφορά και επεξεργασία κοκαΐνης, που ήταν κρυμμένη μέσα σε δέρματα ζώων, τα οποία εισάγονταν από τη Λατινική Αμερική. Αρχικά, η κοκαΐνη έφτανε στην Αλβανία μέσα σε αυτά τα δέρματα, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονταν στο εργαστήριο στο Τσέρεκε, όπου η ναρκωτική ουσία εξαγόταν και επεξεργαζόταν. Από εκεί, διακινούνταν τόσο στην τοπική αγορά όσο και σε ευρωπαϊκές χώρες.
Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, κατασχέθηκαν περίπου 48 τόνοι δερμάτων, μέσα στα οποία πιστεύεται ότι είχε κρυφτεί κοκαΐνη, καθώς και 6,1 κιλά καθαρής κοκαΐνης, χημικά υλικά επεξεργασίας, εξειδικευμένος εξοπλισμός για τη δημιουργία εργαστηρίων, μεγάλα χρηματικά ποσά και οχήματα. Οι αρχές επίσης εντόπισαν διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές, τραπεζικές κάρτες και έγγραφα που τεκμηριώνουν τη δραστηριότητα του δικτύου.
Το εγκληματικό δίκτυο λειτουργούσε ως καλά οργανωμένο διεθνές σύστημα, συνεργαζόμενο με εγκληματικές οργανώσεις στη Λατινική Αμερική. Περιλάμβανε ειδικούς από το εξωτερικό, μερικοί εκ των οποίων διέθεταν εξειδίκευση στην εξαγωγή και επεξεργασία κοκαΐνης από οργανικά υλικά, όπως τα δέρματα ζώων. Το δίκτυο διέθετε επίσης τοπικούς συνεργάτες, οι οποίοι διαχειρίζονταν τη μεταφορά και τη διανομή των ναρκωτικών.
Το εργαστήριο και οι χώροι υποστήριξης είχαν στρατηγικές τοποθεσίες κοντά σε βασικούς συγκοινωνιακούς κόμβους, όπως το αεροδρόμιο και το λιμάνι του Δυρραχίου. Αυτό επέτρεπε τη γρήγορη και ασφαλή μεταφορά τόσο της κοκαΐνης όσο και των απαραίτητων υλικών για την επεξεργασία της, δυσκολεύοντας παράλληλα την παρακολούθηση από τις αρχές.
Σχόλια