Η πολυσυζητημένη συμφωνία μεταξύ της Ιταλίας και της Αλβανίας για την κράτηση προσφύγων σε αλβανικά κέντρα δέχεται νέες επικρίσεις από ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και η «SOS Mediterranee». Αυτές οι οργανώσεις καταγγέλλουν παραβίαση του ιατρικού κώδικα δεοντολογίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καλώντας τους γιατρούς να μην συμμετέχουν στη διαδικασία.
Η ανάλυση τους αποκαλύπτει ότι οι έλεγχοι υγείας των μεταναστών είναι ανεπαρκείς, ενώ επισημαίνουν ότι πολλοί πρόσφυγες έχουν υποστεί σοβαρή σωματική και ψυχολογική κακοποίηση. Αυτή η κατάσταση, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθιστά τους κρατούμενους ευάλωτους σε διαταραχές όπως το μετατραυματικό στρες, που θα έπρεπε να αποτρέψει την κράτησή τους σε απομονωμένες δομές στην Αλβανία.
Η συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας, που υποστηρίζεται από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, παρουσιάζεται ως καινοτόμα προσέγγιση στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Ωστόσο, οργανώσεις όπως η Amnesty International και το ECRE την χαρακτηρίζουν επικίνδυνο προηγούμενο, κατηγορώντας την Ιταλία ότι υπονομεύει το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο.
Αν και οι εγκαταστάσεις στο Shëngjin και Gjadër έχουν κατασκευαστεί για να φιλοξενούν έως και 3.000 μετανάστες μηνιαίως, μέχρι στιγμής μόνο 20 άτομα έχουν μεταφερθεί εκεί. Αυτοί επέστρεψαν στην Ιταλία ύστερα από αποφάσεις ιταλικών δικαστηρίων που ακύρωσαν τη μεταφορά. Παρά την πρόβλεψη δαπάνης 670 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος πενταετίας, η υλοποίηση του έργου φαίνεται να αποτυγχάνει.
Ο Έντι Ράμα είχε υπερασπιστεί τη συμφωνία δηλώνοντας ότι η Αλβανία ανταποδίδει την αλληλεγγύη που έλαβε από την Ιταλία κατά τη δεκαετία του 1990. Παρόλα αυτά, η αντιπαράθεση γύρω από το θέμα συνεχίζεται, με τα δικαιώματα των μεταναστών να βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης.
Σχόλια