Ο τραπεζικός τομέας στην Αλβανία κατέγραψε σημαντική αύξηση στον βαθμό κεφαλαιακής επάρκειας κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί ποτέ. Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας έφτασε το 20,2%, από 19,3% το προηγούμενο τρίμηνο και 19,6% την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Ο δείκτης αυτός εκφράζει την ικανότητα των τραπεζών να καλύπτουν με δικά τους κεφάλαια πιθανές μελλοντικές ζημίες και αποτελεί βασικό κριτήριο σταθερότητας για τον κλάδο. Τα τελευταία χρόνια, η αύξηση του δείκτη προήλθε κυρίως από αυστηρότερες απαιτήσεις κεφαλαιοποίησης από την Τράπεζα της Αλβανίας.
Η άνοδος του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας το 2023 οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κεφαλαίου των τραπεζών σε σύγκριση με τα στοιχεία ενεργητικού υψηλότερου ρίσκου. Το συνολικό κεφάλαιο του τραπεζικού συστήματος ανήλθε σε 202,8 δισεκατομμύρια λεκ, καταγράφοντας αύξηση 8,9% σε σχέση με πέρυσι.
Αυτή η αύξηση αντανακλά κυρίως την καλή οικονομική απόδοση του τραπεζικού τομέα και τα αυξημένα κέρδη. Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2024, τα καθαρά κέρδη του κλάδου ανήλθαν σε 27,9 δισεκατομμύρια λεκ, με αύξηση 22,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Παράλληλα, ορισμένες τράπεζες διένειμαν και φέτος μερίσματα, χωρίς να επηρεαστεί η συνολική κεφαλαιακή τους βάση.
Επιπλέον, η κεφαλαιακή επάρκεια ενισχύθηκε από την έκδοση ιδιωτικών ομολογιακών δανείων, τα οποία αναγνωρίζονται ως κεφάλαιο από την Κεντρική Τράπεζα. Η αξία των στοιχείων ενεργητικού υψηλού ρίσκου έφτασε το 1 τρισεκατομμύριο λεκ, σημειώνοντας αύξηση 5,7% σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω της ανόδου των χορηγούμενων δανείων.
Η Κεντρική Τράπεζα, με αυστηρές ρυθμιστικές πολιτικές, απαιτεί ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 12%, ενώ για τις μεγάλες συστημικές τράπεζες, όπως οι BKT, Credins, Raiffeisen και OTP, τα όρια είναι υψηλότερα, φτάνοντας το 18%-21%. Επίσης, από τον Ιανουάριο του 2024, οι συστημικές τράπεζες πρέπει να διατηρούν επιπλέον κεφάλαιο 1,5% για την κάλυψη νέων απαιτήσεων.
Σχόλια