Το Δικαστήριο της Ρώμης καταρρίπτει τη συμφωνία Αλβανίας - Ιταλίας

Το Δικαστήριο της Ρώμης καταρρίπτει τη συμφωνία Αλβανίας - Ιταλίας

Η συμφωνία ανάμεσα στην Ιταλία και την Αλβανία για τη διαχείριση των μεταναστών, παρά τις έντονες επικρίσεις, φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια. Αν και δημιουργήθηκε κέντρο υποδοχής στο Gjader της Αλβανίας, η συμφωνία ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών, Έντι Ράμα και Τζόρτζια Μελόνι, καθυστερεί να υλοποιηθεί πλήρως, αφού το Δικαστήριο της Ρώμης επέστρεψε δύο φορές μετανάστες πίσω στην Ιταλία.

Σήμερα, το Δικαστήριο της Ρώμης ανέστειλε την απόφαση μεταφοράς επτά μεταναστών που είχαν σταλεί στην Αλβανία, διατάζοντας την επιστροφή τους στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Μπρίντιζι. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, το θέμα θα παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αφορά την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον χαρακτηρισμό των "ασφαλών χωρών προέλευσης".

Το Δικαστήριο υπογράμμισε ότι κάθε κράτος μέλος οφείλει να εφαρμόζει πιστά το ευρωπαϊκό δίκαιο, το οποίο υπερισχύει της εθνικής νομοθεσίας, ειδικά όταν οι δύο συγκρούονται. Μάλιστα, αυτή η αρχή είναι ενσωματωμένη και στο ιταλικό Σύνταγμα.

Τις τελευταίες ημέρες, επτά αιτούντες άσυλο από χώρες όπως η Αίγυπτος και το Μπαγκλαντές μεταφέρθηκαν στην Αλβανία μέσω ταχείας διαδικασίας. Ωστόσο, ένας από αυτούς επέστρεψε στην Ιταλία λόγω ιατρικών προβλημάτων. Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία του ιταλικού Κοινοβουλίου και οργανώσεις για τα δικαιώματα των προσφύγων επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις, παρακολουθώντας τις συνθήκες διαμονής και υγιεινής. Η αντιπροσωπεία χαρακτήρισε το κέντρο ως «ανοιχτή φυλακή», εκφράζοντας ανησυχία για τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρώτη φουρνιά μεταναστών που είχε μεταφερθεί στις 16 Οκτωβρίου έμεινε στην Αλβανία μόλις τρεις ημέρες πριν διαταχθεί η επιστροφή τους στην Ιταλία από το Δικαστήριο της Ρώμης, καθώς δεν πληρούσαν τα κριτήρια ασφαλούς χώρας προέλευσης. Προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση, στις 21 Οκτωβρίου η πρωθυπουργός Μελόνι εξέδωσε διάταγμα που ενημέρωνε τη λίστα των ασφαλών χωρών, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί οριστική λύση έως ότου αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια