Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη σε ξενοδοχείο στα Τίρανα, η κυβέρνηση και περιβαλλοντικές οργανώσεις συζήτησαν τον νέο προτεινόμενο νόμο για την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αποβλήτων», ο οποίος τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 20 Αυγούστου από το Υπουργείο Τουρισμού και Περιβάλλοντος.
Το υπουργείο συμβουλεύεται τώρα φορείς και ομάδες ενδιαφερομένων για τις τροποποιήσεις που έγιναν στο νομοσχέδιο, οι οποίες προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. Η Συμμαχία κατά της Εισαγωγής Αποβλήτων (AKIP) αντέδρασε αμέσως, με τον εκπρόσωπο Lavdosh Ferruni να δηλώνει ότι η κυβέρνηση έκανε πίσω λόγω των αντιδράσεων και των διαμαρτυριών.
Ο Ferruni πρόσθεσε ότι η AKIP θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις, εκφράζοντας ανησυχίες μήπως η κυβέρνηση κάνει κάποια τελευταία αλλαγή, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν. Αν το νομοσχέδιο φτάσει στο Κοινοβούλιο, η AKIP ελπίζει πως ο περιορισμός στην εισαγωγή αποβλήτων θα παραμείνει.
Σε δήλωσή του, το Υπουργείο Τουρισμού και Περιβάλλοντος ανέφερε πως το προσχέδιο βρίσκεται πλέον σε διαβούλευση με τις ενδιαφερόμενες ομάδες. Παρότι δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές από τον προηγούμενο νόμο, η AKIP ανησυχεί μήπως οι βουλευτές τροποποιήσουν το κείμενο κατά τη διαδικασία διαβούλευσης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή ή στην Ολομέλεια.
Τα τελευταία είκοσι χρόνια, οι προσπάθειες τόσο των δεξιών όσο και των αριστερών κυβερνήσεων να επιτρέψουν την εισαγωγή αποβλήτων έχουν συναντήσει αντιδράσεις. Το 2004, ο τότε πρωθυπουργός Φατός Νάνο υπέγραψε συμφωνία με την Ιταλία για εισαγωγή και ανακύκλωση αποβλήτων, που προκάλεσε πιέσεις για πιθανή εύνοια προς τον Ιταλό επιχειρηματία Francesco Becchetti.
Το 2009, η κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα επεξεργάστηκε νομοσχέδιο για την εισαγωγή αποβλήτων, προκαλώντας διαμαρτυρίες από την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών. Παρά τις αντιδράσεις, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε το 2011 από την κυβέρνηση Μπερίσα.
Το 2012, η AKIP συγκέντρωσε 64.000 υπογραφές για δημοψήφισμα κατά της εισαγωγής αποβλήτων. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ενέκρινε το δημοψήφισμα το 2013, αλλά αυτό δεν διεξήχθη ποτέ, καθώς η κυβέρνηση του Έντι Ράμα ανέλαβε την εξουσία και κατάργησε τον νόμο.
Παρά την αρχική αντίθεσή του, ο Ράμα το 2016 πρότεινε ξανά νομοσχέδιο για την εισαγωγή αποβλήτων, το οποίο εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο, αλλά στη συνέχεια "πάγωσε" όταν ο Πρόεδρος Μπουγιάρ Νισάνι το επέστρεψε και ο συνασπισμός του Ράμα με το Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης αρνήθηκε να παρακάμψει το προεδρικό βέτο.
Σχόλια