Ένας από τους οκτώ μετανάστες που μεταφέρθηκαν σε κέντρο υποδοχής στην Αλβανία, στο πλαίσιο αξιολόγησης των αιτήσεων ασύλου για την Ιταλία, επέστρεψε πίσω στην Ιταλία, καθώς θεωρήθηκε ότι ανήκει σε ευάλωτη κατηγορία, όπως ανέφεραν ακτιβιστές και μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου που επισκέφθηκαν το κέντρο. Ο συγκεκριμένος μετανάστης από την Αίγυπτο διαγνώστηκε με ψυχικά προβλήματα, γεγονός που καθιστούσε ακατάλληλη την παραμονή του στο κέντρο υποδοχής στο Gjader, εξήγησε ένας από τους ακτιβιστές.
Αυτή τη στιγμή, στο κέντρο φιλοξενούνται μόλις επτά μετανάστες – πέντε από το Μπαγκλαντές και δύο από την Αίγυπτο. Οι οκτώ αυτοί μετανάστες αποτελούσαν τη δεύτερη ομάδα που μεταφέρθηκε στην Αλβανία από τότε που ξεκίνησε η λειτουργία των κέντρων υποδοχής τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας το περασμένο έτος.
Η συμφωνία αυτή, που έχει επικριθεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ΜΚΟ ως επικίνδυνο προηγούμενο που έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, επιτρέπει τη μεταφορά έως και 3.000 μεταναστών τον μήνα στην Αλβανία, όπου οι αιτήσεις τους για άσυλο θα εξετάζονται. Όσοι λαμβάνουν άσυλο θα γίνονται δεκτοί στην Ιταλία, ενώ όσοι απορρίπτονται θα απελαύνονται απευθείας από την Αλβανία.
Τον προηγούμενο μήνα, η Ιταλία έστειλε την πρώτη ομάδα 16 μεταναστών από το Μπαγκλαντές και την Αίγυπτο. Τέσσερις εξ αυτών επέστρεψαν άμεσα στην Ιταλία λόγω ανηλικότητας ή προβλημάτων υγείας, ενώ οι υπόλοιποι 12 επαναπατρίστηκαν τρεις ημέρες αργότερα, έπειτα από δικαστική απόφαση της Ρώμης που έκρινε ότι το Μπαγκλαντές και η Αίγυπτος δεν είναι ασφαλείς χώρες.
Αντιδρώντας στην απόφαση αυτή, η Ιταλίδα Πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι προχώρησε σε νομική αναθεώρηση, επιδιώκοντας να δυσκολέψει τη δικαστική αμφισβήτηση της συμφωνίας.
Η πενταετής συμφωνία, που αναμένεται να κοστίσει στην Ιταλία 160 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, προβλέπει τη λειτουργία δύο κέντρων για τη διαχείριση των μεταναστών. Το πρώτο, στo Shengjin, θα χρησιμοποιείται για την αναγνώριση των μεταναστών, ενώ το δεύτερο, στο Gjader, περίπου 20 χιλιόμετρα από το λιμάνι, θα λειτουργεί ως χώρος διαμονής έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία ασύλου.
Τα κέντρα αυτά θα λειτουργούν υπό την ιταλική νομοθεσία, με ιταλικό προσωπικό ασφαλείας, ενώ οι ακροάσεις θα διεξάγονται μέσω βιντεοδιάσκεψης από τη Ρώμη.
Σχόλια