Βραχνάς η πτώση των εξαγωγών για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων

Βραχνάς η πτώση των εξαγωγών για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η μείωση των εξαγωγών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανίας, Κοσόβου, Σερβίας) συνδέεται άμεσα με την επιβράδυνση της οικονομικής τους ανάπτυξης. Κατά την περίοδο 2014-2021, οι εξαγωγές αποτέλεσαν έναν από τους κυριότερους μοχλούς της αύξησης του ΑΕΠ των χωρών αυτών.

Ανάμεσα στους παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά τις εξαγωγές συγκαταλέγονται η χαμηλή ανάπτυξη των οικονομιών των χωρών της ΕΕ, η οποία περιόρισε τη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες, καθώς και η ενίσχυση των εγχώριων νομισμάτων, όπως του αλβανικού λεκ, έναντι του ευρώ, γεγονός που κατέστησε πιο ακριβές τις εξαγωγές τους.

Για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, θετικές προοπτικές ανάπτυξης παρουσιάζουν διάφοροι τομείς, όπως οι υπηρεσίες (Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Κόσοβο), ο κατασκευαστικός τομέας (Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία) και η βιομηχανία (Σερβία). Αντίθετα, η συμβολή άλλων τομέων, όπως της γεωργίας, στην οικονομική ανάπτυξη παραμένει χαμηλή σε όλες τις χώρες της περιοχής.

Για παράδειγμα, στην Αλβανία ο γεωργικός τομέας έχει εισέλθει σε έναν καθοδικό κύκλο, δεδομένου ότι το 2023 κατέγραψε μείωση κατά 0,68%, τη μεγαλύτερη μετά το 1997. Η κάμψη αυτή οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού λόγω της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης, καθώς και την έλλειψη κρατικών επιδοτήσεων, που έχουν επιδράσει αρνητικά τον συγκεκριμένο τομέα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια