Η Αλβανία βρίσκεται ανάμεσα στις 10 χώρες με την υψηλότερη τιμή καυσίμων στον κόσμο, κυρίως λόγω της υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης. Πολλοί πολίτες διαμαρτύρονται ότι το κόστος δεν ανταποκρίνεται στην ποιότητα. Στις 29 Οκτωβρίου, η τιμή για ένα λίτρο πετρελαίου στην αγορά λιανικής στα Τίρανα ήταν 175 λεκ. Την ίδια μέρα, στην Κοσσυφοπέδιο, η τιμή ήταν 1,26 ευρώ ανά λίτρο, ενώ στη Γερμανία και στην Ιταλία έφτανε τα 1,53 και 1,64 ευρώ αντίστοιχα.
Αυτή η διαφορά τιμών καθιστά την Αλβανία τη χώρα με τα πιο ακριβά καύσιμα στην περιοχή. Οι Αλβανοί πληρώνουν 40% περισσότερα από τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου και έως 15% περισσότερο από τους Γερμανούς, με τη διαφορά ότι η αγοραστική τους δύναμη είναι πολύ χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Σε μια έρευνα του Faktoje.al, το 58% των συμμετεχόντων ανέφεραν αυξήσεις τιμών στα καύσιμα το τελευταίο έτος και το 62% θεωρούν τις τρέχουσες τιμές δυσβάσταχτες για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς έχουν αυξήσει τις μηνιαίες δαπάνες λόγω των καυσίμων, ενώ το 32% έχει μειώσει αγορές τροφίμων και άλλων απαραίτητων ειδών.
Η μέση τιμή του πετρελαίου παγκοσμίως είναι 1,09 ευρώ ανά λίτρο, ενώ στην Αλβανία φτάνει τα 1,76 ευρώ. Μάλιστα, χώρες με υψηλότερο εισόδημα από την Αλβανία, πληρώνουν λιγότερα για καύσιμα. Η υψηλή τιμή αποδίδεται κυρίως στη φορολογία, καθώς περισσότερα από 100 λεκ ανά λίτρο αφορούν φόρους, όπως 37 λεκ για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, 27 λεκ για τον φόρο κυκλοφορίας, 3 λεκ για τον φόρο άνθρακα και περίπου 28 λεκ για τον ΦΠΑ.
Πολλοί θεωρούν ότι πρέπει να βελτιωθεί το δημόσιο σύστημα μεταφορών, ώστε να μειωθεί η ανάγκη για ιδιωτικά οχήματα και να περιοριστεί η κατανάλωση καυσίμων και τα συνολικά έξοδα των νοικοκυριών. Παράλληλα, οι πολίτες επισημαίνουν την ανάγκη για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην αγορά καυσίμων και διαφάνεια στις τιμές, προτείνοντας τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου συμβουλίου για τον καθορισμό ανώτατης τιμής.
Η Αρχή Ανταγωνισμού έχει στο παρελθόν προτείνει μεγαλύτερη διαφάνεια στην αγορά καυσίμων, αλλά οι προτάσεις δεν εφαρμόστηκαν. Σήμερα, ο οργανισμός εξακολουθεί να παρακολουθεί την αγορά, όμως δεν έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα για την εξισορρόπηση των τιμών.
Σχόλια