Η χώρα θα συνεχίσει να μην έχει καθορισμένο ελάχιστο όριο διαβίωσης. Για την πρόταση νόμου που κατατέθηκε από βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος το 2023, η οποία πρότεινε ελάχιστο όριο διαβίωσης στα 200 ευρώ το μήνα, το Υπουργείο Οικονομικών έχει απαντήσει ότι τη θεωρεί ελλιπή και μη επαρκώς μελετημένη.
Η βουλευτής Γιορίντα Ταμπάκου έθεσε ερώτηση στην Επιτροπή Οικονομικών σχετικά με το εάν υπάρχει κάποια κίνηση από την κυβέρνηση για τον καθορισμό κατώτατης σύνταξης και το επίπεδο αυτής. «Υπάρχει πρόταση για ελάχιστο όριο διαβίωσης στα 20.000 λεκ. Τι κάνει η κυβέρνηση για αυτό το θέμα;», ρώτησε η Ταμπάκου.
Ο Υπουργός Οικονομικών, Πετρίτ Μαλάι, απάντησε ότι η πρόταση είναι ανεπαρκής, καθώς δεν εξηγεί γιατί προτάθηκε αυτή η συγκεκριμένη τιμή και δεν αναλύει εάν το ποσό αυτό καλύπτει τις βασικές ανάγκες. Επίσης, η πρόταση δεν λαμβάνει υπόψη τις κυβερνητικές ενισχύσεις που παρέχονται στους πολίτες.
Στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει θεσμοθετημένο ελάχιστο όριο διαβίωσης, το οποίο αν καθοριστεί, θα εξασφάλιζε ότι καμία οικογένεια δεν θα είχε εισόδημα κάτω από αυτό το επίπεδο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις που βασίζονται σε αναφορές της αλβανικής στατιστικής υπηρεσίας, INSTAT, για να μην θεωρείται κάποιος φτωχός θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 18.827 λεκ το μήνα.
Το INSTAT αναφέρει πως το όριο της φτώχειας για το 2022 ορίζεται στις 225.931 λεκ ετησίως ανά άτομο, σε σύγκριση με τα 191.791 λεκ που ήταν το 2021.
Σχόλια