Αλβανία: Βορειοκορεάτες χάκερς επιχείρησαν να εισβάλουν σε σύστημα ιδιωτικού νοσοκομείου

Αλβανία: Βορειοκορεάτες χάκερς επιχείρησαν να εισβάλουν σε σύστημα ιδιωτικού νοσοκομείου

Ο διευθυντής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας της Αλβανίας (AKSK), Ιγκλί Τάφα, δήλωσε ότι υπάρχει υποψία ότι χάκερ, πιθανόν συνδεδεμένοι με τη Βόρεια Κορέα, επιχείρησαν να εισβάλουν στο τεχνολογικό σύστημα ενός ιδιωτικού νοσοκομείου στην Αλβανία. Το περιστατικό χαρακτηρίστηκε ως «κυβερνοτρομοκρατία» κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Παραπληροφόρησης, στην οποία δεν συμμετείχε η αντιπολίτευση.

Κατά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της επιτροπής Εριόν Μπράτσε εξέφρασε ανησυχία για τη διεύρυνση των επιθέσεων, σημειώνοντας χιουμοριστικά ότι η χώρα δέχεται πλέον επιθέσεις και από άλλες χώρες, πέραν του Ιράν, το οποίο είχε εξαπολύσει μαζικές κυβερνοεπιθέσεις στα συστήματα του κράτους το καλοκαίρι του 2022.

Αν και ο Τάφα δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς συνδέθηκε η επίθεση με τη Βόρεια Κορέα, τόνισε την ανάγκη για επενδύσεις σε τεχνολογία για την ενίσχυση της άμυνας ενάντια σε κυβερνοαπειλές. Σύντομα μετά τη συνεδρίαση, η AKSK ανακοίνωσε την πρόθεση να προκηρύξει διαγωνισμό για την προμήθεια τεχνολογικών προϊόντων με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη για την κυβερνοασφάλεια, με προϋπολογισμό 1,25 δισεκατομμύρια λεκ (περίπου 12,5 εκατομμύρια ευρώ).

Η Αλβανία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει δεχτεί ισχυρές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και από το Ιράν, ενδεχομένως ως αντίποινα επειδή φιλοξενεί μέλη της ιρανικής αντιπολίτευσης Μουτζαχεντίν, τους οποίους η Τεχεράνη θεωρεί υπεύθυνους για επιθέσεις σε ιρανικά κρατικά δίκτυα. Όμως, η στοχοποίηση της Αλβανίας από τη Βόρεια Κορέα παραμένει ασαφής.

Ο Μπράτσε υπογράμμισε τη σημασία του συντονισμού και της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση επιθέσεων από τρίτες χώρες. Η επιτροπή για την παραπληροφόρηση δημιουργήθηκε από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο οποίος είχε αναδείξει το θέμα των επιθέσεων από το Ιράν σε μέσο ενίσχυσης του διεθνούς κύρους της χώρας, αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια διεθνούς τεχνολογικού συνεδρίου στο Ντουμπάι το 2024, ο Ράμα αναφέρθηκε στη σημασία της ασφάλειας δεδομένων και ανακοίνωσε ότι η χώρα στρέφεται σε λύσεις τεχνητής νοημοσύνης για να ενισχύσει την κυβερνοάμυνά της.

Το 2022, όταν ξεκίνησαν οι επιθέσεις του Ιράν, η κυβέρνηση συνεργάστηκε με διεθνείς εταιρείες για να ερευνήσει το περιστατικό. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα της αλβανικής εισαγγελίας, η επίθεση απέτυχε λόγω του υπάρχοντος τεχνολογικού συστήματος ασφαλείας, με την Αρχή Πληροφορικής να καταφέρνει να αποτρέψει σοβαρότερες ζημιές. Παρ’ όλα αυτά, το σύστημα παρουσίαζε κενά στον συντονισμό, με αποτέλεσμα η επίθεση να διαρκέσει για μήνες πριν εντοπιστεί.

Ο διαγωνισμός για το έργο ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ, που πρόκειται να διεξαχθεί τον Δεκέμβριο, στοχεύει στη βελτίωση της προστασίας έναντι κυβερνοαπειλών. Ωστόσο, η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αλβανικών αρχών παραμένει πρόβλημα, καθιστώντας την άμυνα του κράτους ευάλωτη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια