Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μεγάλος αριθμός επαγγελματιών και ατόμων με υψηλό μορφωτικό επίπεδο στην Αλβανία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταναστεύσει τα επόμενα δύο χρόνια. Η έρευνα, που διήρκεσε περίπου ένα μήνα και περιέλαβε 1.044 άτομα, έδειξε ότι το 40% των συμμετεχόντων που ζουν στη χώρα έχει ήδη καταστρώσει σχέδια για μετανάστευση. Η τάση αυτή παρατηρείται ιδιαίτερα στις ηλικίες 30-49 ετών και συνδέεται λιγότερο με οικονομικές ανησυχίες και περισσότερο με την απογοήτευση για τη γενικότερη κατάσταση της χώρας.
Αντίθετα με τον γενικό πληθυσμό, που μεταναστεύει κυρίως για οικονομικούς λόγους, οι επαγγελματίες και τα άτομα με ανώτερη μόρφωση επισημαίνουν ότι οι κυριότεροι λόγοι που εξετάζουν τη μετανάστευση σχετίζονται με τη χαμηλή ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης, την απουσία προοπτικής και την απογοήτευση από την πολιτική και κοινωνική κατάσταση. Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες ανέφεραν ότι η ελπίδα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής είναι ισχυρό κίνητρο για να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Οι συνθήκες εργασίας στην περιοχή αποτελούν, επίσης, προβληματικό σημείο για πολλούς από τους επαγγελματίες, καθώς η αξιοκρατία είναι αμφισβητήσιμη, η ανεργία είναι υψηλή και οι αμοιβές παραμένουν χαμηλές. Ενώ οι μισθοί σε άλλες χώρες είναι πολύ πιο ανταγωνιστικοί, πολλοί ανέφεραν ότι ακόμη και ένα πολύ υψηλό εισόδημα δεν θα μπορούσε να αντισταθμίσει την ανάγκη για μια πιο ασφαλή και σταθερή κοινωνία.
Το φαινόμενο της μετανάστευσης, που είχε ξεκινήσει από την πτώση του παλαιότερου καθεστώτος το 1990, έχει πλέον μετατραπεί σε μία συνεχή «αιμορραγία» με ολοένα και περισσότερους επαγγελματίες να αναζητούν μια καλύτερη ζωή αλλού. Τα υψηλά επίπεδα διαφθοράς, η ανεπαρκής νομοθεσία και η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους κρατικούς θεσμούς καταγράφονται ως σημαντικές αιτίες απογοήτευσης.
Παράλληλα, η συρρίκνωση των δημόσιων χώρων και η αύξηση της ρύπανσης επιδεινώνουν την ποιότητα ζωής, κάνοντας τη χώρα λιγότερο ελκυστική ακόμη και για τους ντόπιους κατοίκους. Οι επαγγελματίες, ακόμη και αυτοί που είναι καλά αμειβόμενοι, τονίζουν ότι η έλλειψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της καθημερινής ζωής αποθαρρύνει την παραμονή τους.
Η έρευνα καταδεικνύει ότι η μετανάστευση δεν αφορά μόνο τους νεότερους που δεν έχουν δημιουργήσει ακόμη οικογένειες αλλά και μεσήλικες επαγγελματίες που έχουν επενδύσει στην καριέρα και την οικογένειά τους. Αν και κάποιοι επιτυχημένοι επαγγελματίες δήλωσαν πως η διαμονή τους σε μια άλλη χώρα μπορεί αρχικά να σημαίνει επαγγελματική υποβάθμιση, εντούτοις προτιμούν να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες ζωής και ένα πιο ανθρώπινο περιβάλλον για τα παιδιά τους.
Σχόλια