Αλβανία: Πώς οι θέσεις εργασίας μεταφέρονται στο εξωτερικό

Αλβανία: Πώς οι θέσεις εργασίας μεταφέρονται στο εξωτερικό

Η Αλβανία όχι μόνο δεν επωφελείται από την τάση μεταφοράς παραγωγικών μονάδων (nearshoring) σε άλλες χώρες, αλλά αντίθετα βλέπει ακόμη και τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας να μειώνονται, καθώς οι επιχειρήσεις μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους στο εξωτερικό.

Οι αυξημένες εργασιακές δαπάνες και η πτώση της αξίας του ευρώ έχουν οδηγήσει πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ενδυμάτων, υποδημάτων και τροφίμων να αναζητήσουν χαμηλότερα κόστη εκτός Αλβανίας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Έρευνα για Δεξιότητες και Θέσεις Εργασίας του 2023, το 21% των Αλβανών εργαζομένων αναφέρει ότι μέρος της δουλειάς τους έχει ήδη μεταφερθεί σε άλλες χώρες, έναντι 14% στα Δυτικά Βαλκάνια και 16% στην Ε.Ε.

Η Αλβανία καταγράφει υψηλότερο ποσοστό απώλειας θέσεων εργασίας λόγω κόστους συγκριτικά με άλλες βαλκανικές και ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η έρευνα επισημαίνει και μεγάλες αλλαγές στην αγορά εργασίας της χώρας. Περίπου το ένα τρίτο των εργαζομένων έχουν δει νέες ψηφιακές τεχνολογίες να εισάγονται στη δουλειά τους.

Ερωτώμενοι για τις αλλαγές στην εργασία τους τον τελευταίο χρόνο, οι συμμετέχοντες ανέφεραν την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, και την υιοθέτηση νέων μεθόδων διαχείρισης. Συγκεκριμένα, το 35% σημείωσε την εισαγωγή ψηφιακών τεχνολογιών, ποσοστό που στην Ε.Ε. αγγίζει το 43%. Επίσης, το 47% ανέφερε τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ το 45% σημείωσε την εφαρμογή νέων μεθόδων διοίκησης.

Οι νέες τεχνολογίες εισάγονται συχνότερα από νεότερους εργαζόμενους, ειδικά από αυτούς ηλικίας 25-34 ετών (53%). Οι αλλαγές αυτές είναι ιδιαίτερα έντονες σε ειδικευμένα επαγγέλματα και στον δημόσιο τομέα, με έμφαση και στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, καθώς και στην ενίσχυση δεξιοτήτων απέναντι στις νέες τεχνολογίες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια