Παγκόσμια Τράπεζα: Η Αλβανία δεν πληροί κριτήρια για να υποδεχθεί ξένα εργατικά χέρια

Παγκόσμια Τράπεζα: Η Αλβανία δεν πληροί κριτήρια για να υποδεχθεί ξένα εργατικά χέρια

Τα τελευταία χρόνια, οι αναπτυξιακοί εταίροι της Αλβανίας δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Η αυξημένη μετανάστευση, τόσο στην Αλβανία όσο και στην ευρύτερη περιοχή, μειώνει τον πληθυσμό, ενώ η ζήτηση για εργατικό δυναμικό αυξάνεται συνεχώς.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, που ανέλυσε τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στην περιοχή, παρατηρείται ήδη έναρξη εισαγωγής ξένων εργαζομένων, ωστόσο οι χώρες βρίσκονται ακόμα στα πρώτα στάδια προετοιμασίας της απαραίτητης υποδομής για την υποδοχή και διαχείρισή τους. Ιδιαίτερα, τα κράτη των Βαλκανίων, με έμφαση στην Αλβανία, καλούνται να διαχειριστούν τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές.

Αλβανία, Κόσοβο, Σκόπια και Σερβία στοχεύουν να προσελκύσουν ξένους μετανάστες για να καλύψουν τα κενά στην αγορά εργασίας. Η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει πως σε όλα αυτά τα κράτη, η διαδικασία απόκτησης αδειών εργασίας και βίζας παραμένει περίπλοκη, εμπλέκοντας πολλούς φορείς και καθιστώντας δύσκολο τον συντονισμό.

Παράλληλα, οι εργοδότες αναζητούν όλο και περισσότερο υποψήφιους μέσω ιδιωτικών γραφείων εύρεσης εργασίας, όμως οι διαδικασίες για την εισαγωγή ξένων εργαζομένων απαιτούν νομικές βελτιώσεις που θα απλοποιούν τα βήματα. Υπάρχουν, επίσης, προβλήματα στην επιλογή εργαζομένων, καθώς συχνά λείπουν ακριβείς πληροφορίες για τις δεξιότητές τους, οδηγώντας σε πιθανές αναντιστοιχίες.

Επιπλέον, η στήριξη που προσφέρεται στους ξένους εργαζόμενους για την ένταξή τους στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (WB6) είναι περιορισμένη. Συνολικά, οι χώρες της περιοχής κατατάσσονται χαμηλά στην ενσωμάτωση μεταναστών σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η εισαγωγή ξένων εργαζομένων συνοδεύεται από γραφειοκρατικές δυσκολίες, όπως οι περιορισμοί των τραπεζών στην πρόσβαση μεταναστών σε τραπεζικούς λογαριασμούς και η δυσκολία μεταφοράς χρημάτων στις χώρες προέλευσης. Τέλος, υπάρχουν πρόσθετες γραφειοκρατικές απαιτήσεις, όπως η συλλογή ιατρικών αρχείων, που καθυστερούν την πρόσβαση των μεταναστών σε υπηρεσίες και αυξάνουν τα κόστη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια