Μια έκθεση για την παρακολούθηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Εκπαίδευση 2021-2026 αποκαλύπτει ότι το εκπαιδευτικό σύστημα στην Αλβανία έχει υποστεί σημαντικές απώλειες, με χιλιάδες μαθητές και εκατοντάδες δασκάλους να έχουν αποχωρήσει μέσα σε μόλις τρία χρόνια.
Η έκθεση, που παρουσιάστηκε πρόσφατα, αναδεικνύει την υποβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης, όπως φαίνεται από τη μείωση του αριθμού των μαθητών και φοιτητών, την έλλειψη διδακτικού προσωπικού και την ανεπαρκή ψηφιακή υποδομή στα σχολεία.
Σύμφωνα με την έκθεση, από το 2021 έως το 2023, περίπου 2.830 μαθητές εγκατέλειψαν το σχολείο, ενώ υπάρχουν ελλείψεις σε 291 δασκάλους.
Επισημάνθηκε επίσης ότι υπάρχει μείωση 20% στον αριθμό των φοιτητών στα πανεπιστήμια, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, πολλά προγράμματα σπουδών κινδυνεύουν να διακοπούν.
Η έκθεση τονίζει επίσης τις ελλείψεις ειδικών, όπως κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων και υπευθύνων ασφαλείας στα σχολεία, κάτι που επιβαρύνει την ασφάλεια και την ευημερία των μαθητών. Παρά την αύξηση του αριθμού των ψυχολόγων κατά 30%, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά κενά, με έναν ψυχολόγο να καλύπτει περίπου 506 μαθητές.
Επιπλέον, η έλλειψη ψηφιακού εξοπλισμού παραμένει πρόβλημα, με τον λόγο υπολογιστή προς μαθητές να είναι ένας υπολογιστής για 20 μαθητές. Μόνο το 46% των σχολικών ιδρυμάτων είναι εξοπλισμένα με πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ μόλις το 5% έχει ασύρματο δίκτυο.
Στο κομμάτι της ανώτατης εκπαίδευσης, η διεθνοποίηση των πανεπιστημίων βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, με μόνο το 0,6% των φοιτητών να είναι ξένοι και λιγότερο από το 1% των Αλβανών φοιτητών να συμμετέχουν σε διεθνή προγράμματα ανταλλαγών.
Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη για βαθιές μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, τόσο σε επίπεδο δομών όσο και χρηματοδότησης, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα και η προσβασιμότητα.
Σχόλια