Η πτώση της ισοτιμίας ευρώ-λεκ συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τα οικονομικά στοιχεία του τραπεζικού τομέα στην Αλβανία. Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας, το πρώτο εξάμηνο του 2024, η ενίσχυση του λεκ οδήγησε σε μείωση περίπου 28 δισεκατομμυρίων λεκ στα συνολικά περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Παρόλα αυτά, η Τράπεζα αναφέρει ότι το αρνητικό στατιστικό αποτέλεσμα της συναλλαγματικής ισοτιμίας φαίνεται να μειώνεται σταδιακά.
Η ισχυροποίηση του λεκ επηρέασε κυρίως τους βασικούς τομείς, όπως οι συναλλαγές με τίτλους, ο θησαυροφυλακισμός και οι διατραπεζικές συναλλαγές, με συνολική επίπτωση περίπου 10 δισεκατομμύρια λεκ σε κάθε τομέα. Η μείωση της αξίας των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα υπολογίζεται σε περίπου 21 δισεκατομμύρια λεκ, ενώ το ίδιο φαινόμενο μείωσε την αξία του κεφαλαίου σε ξένο νόμισμα κατά περίπου 15 δισεκατομμύρια λεκ.
Στο τέλος Ιουνίου 2024, η ισοτιμία ευρώ-λεκ έπεσε στα 100,3 λεκ, από 106,4 λεκ τον προηγούμενο χρόνο, με τη μείωση αυτή κατά 5,8% να επηρεάζει τη συνολική αξία των στοιχείων ενεργητικού σε ξένο νόμισμα των τραπεζών.
Παρά την πτώση της ισοτιμίας, οι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού σε ξένο νόμισμα ήταν 4%, αλλά αν αφαιρεθεί η επίδραση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, η αύξηση ήταν ουσιαστικά 9% και 10% αντίστοιχα.
Η συμμετοχή των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού σε ξένο νόμισμα στο συνολικό ισολογισμό των τραπεζών μειώθηκε ελαφρώς σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στο τέλος της περιόδου, τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού σε ξένο νόμισμα αντιπροσώπευαν το 50% και 49% αντίστοιχα του συνολικού ισολογισμού. Οι μεγαλύτεροι τομείς στο ενεργητικό σε ξένο νόμισμα είναι οι επενδύσεις σε δάνεια και κυβερνητικούς τίτλους, ενώ στο παθητικό κυριαρχούν οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα.
Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, τα συνολικά στοιχεία ενεργητικού του τραπεζικού τομέα ανέρχονταν σε 2,03 τρισεκατομμύρια λεκ στο μέσο του έτους, αυξημένα κατά 7,2% (136 δισεκατομμύρια λεκ) σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην επέκταση των χορηγούμενων δανείων κατά 11,3% και στις επενδύσεις σε τίτλους κατά 9,3%. Τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών αντιπροσώπευαν περίπου το 85% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
Σχόλια